«Καμπανάκι» της ΠΕΦ στην κυβέρνηση: Δημιουργείτε νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και στη συνέντευξη που παραχώρησαν σήμερα τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΦ, χτύπησε για ύστατη φορά το "καμπανάκι" του κινδύνου τόσο για τη βιωσιμότητα των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών όσο και για την ύπαρξη των φθηνών φαρμάκων στην ελληνική αγορά!

«Η πολιτική που ακολουθούν κόβει το οξυγόνο των εταιριών μας και μάλιστα χωρίς να έχει κάποιο δημοσιονομικό όφελος», είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων ανοίγοντας τις εισηγήσεις. Όπως επισήμανε ο κ. Τρύφων, θα αποσυρθούν πολλά φθηνά φάρμακα εξαιτίας του παράλογου clawback αλλά και τις συνεχείς μειώσεις τιμών που έχουν δεχτεί τα φάρμακα αυτά.

«Οδηγούμαστε εκτός ανταγωνισμού στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Τρύφων αναφερόμενος στις εξαγωγές των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών ενώ συμπλήρωσε για την φαρμακευτική δαπάνη: «Η φαρμακευτική δαπάνη είναι πολύ χαμηλή. Πρέπει άμεσα το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Οικονομικών να συνεργαστούν και να αυξήσουν την δαπάνη». να σημειώσουμε ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου λίγο αργότερα, ο -πρόεδρος της ΠΕΦ έκρινε ότι λείπουν περί τα 350-400 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το clawback, ο κ. Τρύφων έδωσε τη «συνταγή» που θα οδηγήσει σε θεραπεία:

-Αναπροσαρμογή της δαπάνης.

-Εξαίρεση των εμβολίων.

-Δικαιότερη κατανομή.

Και συμπλήρωσε ότι τώρα που δεν μπορούν οι κυβερνώντες να επικαλεστούν τις πιέσεις της Τρόϊκας, πρέπει να πάμε σε ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης που να είναι πιο απλή, δίκαιη και βέβαια να μειώνει την επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ και των ασθενών.

Χρειάζεται 3ετής συμφωνία με την κυβέρνηση που να περιλαμβάνει και την αναπτυξιακή διάσταση, κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΦ! «Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε το 70% της δαπάνης για το φάρμακο. Ποια εταιρία στο κόσμο θα το άντεχε» είπε κλείνοντας.

Ο κ. Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της ΠΕΦ πήρε στη συνέχεια το λόγο και υπερθεμάτισε για την φαρμακευτική δαπάνη και να διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν…

«Έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Τα μνημόνια είχαν στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και να φτάσουμε τα γενόσημα στο 50% της αγοράς (διείσδυση). Γονάτισαν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία με συνεχείς μειώσεις τιμών αλλά κόπηκε η ανάπτυξη και δεν προωθήθηκε το γενόσημο», τόνισε.

Και πρόσθεσε ο κ. Δέμος: Την ίδια ώρα αυξήθηκε η δαπάνη κατά 500 εκατ. ευρώ στα νέα φάρμακα. Είναι αυτό νόμιμο;», αναρωτήθηκε και συνέχισε: «πληρώνουμε ρεφενέ τις νέες θεραπείες αλλά και πάλι είμαστε υπέρ των νέων φαρμάκων αλλά με έλεγχο της κατανάλωσης και μοίρασμα της δαπάνης που προκύπτει».

Νοσοκομειακό clawback

«Ελληνική πατέντα» χαρακτήρισε ο κ. Δέμος το νοσοκομειακό clawback αναφέροντας ότι οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν έναν budget να κάνουν τη δουλειά τους και με αυτό πρέπει να κινούνται. Αν χρειάζεται το clawback τότε τι δουλειά κάνουν οι διοικητές;…

Ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αντιπρόεδρος επίσης της ΠΕΦ αναφέρθηκε από την πλευρά του σε «διγλωσσία» καθώς -όπως είπε- ο ένας στην κυβέρνηση «ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο». Όπως είπε πρέπει να γίνει δικαιότερος επιμερισμός με 3 προϋπολογισμούς και ταυτόχρονα να αυξηθεί η δαπάνη για το φάρμακο 400-500 εκατ. ευρώ. «Χορτάσαμε από λόγια, θέλουμε πράξεις» είπε ο κ. Γιαννακόπουλος.