«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες: Αυξάνονται τα κρούσματα άνω των 65 ετών – «Έχω εμπιστοσύνη στον Έλληνα, θα εμβολιαστεί», λέει η Μίνα Γκάγκα

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Άκρως ανησυχητική είναι η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, αλλά και η πίεση που επικρατεί στο Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με την τακτική επιστημονική ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης, (11/11) από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επικ. Καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε ακόμη κατά 50% την τελευταία εβδομάδα, κατά την οποία παρατηρείται και αύξηση στα κρούσματα σε άτομα άνω των 65 ετών, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου:

«Σήμερα, έχουμε περισσότερα από 47.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, το ένα στα τέσσερα είναι στην Αττική και πάνω από 7.500 στη Θεσσαλονίκη», είπε και πρόσθεσε πως η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη, καθώς σήμερα 3.363 ασθενείς νοσηλεύονται και είναι αναμενόμενο να υπάρχουν πολλές περισσότεροι ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση.

Η κάλυψη των ΜΕΘ-Covid είναι στην επικράτεια 88% και στη Θεσσαλονίκη είναι στο 97%, ενώ 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι στο «βαθύ κόκκινο», σύμφωνα με τον νέο επιδημιολογικό χάρτη και είναι ξεκάθαρη η μεγάλη διασπορά.

Ανά περιφερειακή ενότητα και Δήμο, φαίνεται ξεκάθαρα η απόλυτη συσχέτιση της κάλυψης από τα εμβόλια, όχι μόνο στην αύξηση των νέων κρουσμάτων, αλλά και σε σχέση με τη νοσηρότητα και τη θνητότητα, είπε η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως το πιο κρίσιμο σημείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφερειακή ενότητα, φαίνεται πως είναι ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 60 ετών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, όπως είπε, ότι στη Δυτική Αττική και το Ρέθυμνο, αλλά και σε άλλες περιοχές, ενώ δεν υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια, δεν βλέπουμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες και τη θνητότητα. «Αυτό συμβαίνει διότι οι πολίτες άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι», εξήγησε.

Σήμερα, έχουμε περισσότερα από 47.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, το ένα στα τέσσερα είναι στην Αττική και πάνω από 7.500 στη Θεσσαλονίκη.

Γκάγκα: Το οξυγόνο στα νοσοκομεία τελειώνει σε μία ημέρα

«Με κάθε τρόπο και κάθε θυσία, θα πρέπει να μειωθεί το φορτίο τις επόμενες εβδομάδες. Ειδικά όσοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο αυτές για να μην μολυνθούν. Σε μία φυσιολογική περίοδο, το οξυγόνο σε ένα νοσοκομείο τελείωνε σε δύο εβδομάδες, τώρα τελειώνει σε μία ημέρα. Τα περιστατικά πλέον νοσούν πολύ βαριά», ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ.

Για μία ακόμη φορά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε έκκληση να εμβολιαστούν οι πολίτες, καθώς πλέον τα νοσοκομεία δέχονται αφόρητη πίεση ενώ είναι ενδεικτικό ότι από τις νοσηλείες στις ΜΕΘ, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες για χορήγηση οξυγόνου, «αδειάζουν» οι δεξαμενές των νοσοκομείων μέσα σε ελάχιστο χρόνο.