«Καμπάνα» σε γιατρό στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για τον θάνατο νεφροπαθούς

  • Iatropedia
Σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε γιατρός από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καθώς κρίθηκε και δευτεροδίκως ένοχος για το θάνατο από αμέλεια 64χρονης νεφροπαθούς. Πρόκειται για χειρουργό του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο οποίος στις 8 Απριλίου 2009, προχώρησε σε επέμβαση τοποθέτησης διαύλου κεντρικού καθετήρα αιμοκάθαρσης στην ασθενή, η οποία έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, η τοποθέτηση ήταν απολύτως εσφαλμένη με αποτέλεσμα να προκληθεί τραύμα στη δεξιά ηπατική φλέβα, εξέλιξη που προκάλεσε διαφυγή αίματος και τελικά επήλθε αιμορραγική καταπληξία της ασθενούς.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν να κρατηθεί ζωντανή, η άτυχη γυναίκα κατέληξε 25 μέρες αργότερα.

Απολογούμενος ο γιατρός αρνήθηκε την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι τήρησε όλους τους προβλεπόμενους κανόνες τις ιατρικής επιστήμης. Ωστόσο, όπως φάνηκε από την απόφαση, δεν έπεισε το δικαστήριο.

Το Εφετείο μάλιστα, εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, τον έκρινε ένοχο αναγνωρίζοντάς του μόνο το ελαφρυντικό του «πρότερου έντιμου βίου».

Η ίδια ποινή τού είχε επιβληθεί και πρωτοδίκως από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου, εκτός από τον συγκεκριμένο γιατρό βρέθηκε κατηγορούμενη συνάδελφός του η οποία τώρα αθωώθηκε.

Σύμφωνα με τον συνήγορο, η οικογένεια της θανούσας έχει προσφύγει -επίσης- στα διοικητικά δικαστήρια, αξιώνοντας χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη.