Καμπάνα για τον τ. διοικητή και 6 μέλη του Δ.Σ. του στο «Γ.Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για τον τέως διοικητή και 6 μέλη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου «Γεννηματάς-Ο Άγιος Δημήτριος» προχώρησε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης. Το αδίκημα για το οποίο παραπέμπονται στην Δικαιοσύνη οι επτά είναι απιστία σε βάρος του Δημοσίου!

Η υπόθεση αφορά στην προμήθεια ραμμάτων την περίοδο 2014-2015, που όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, επέφερε ζημιά ύψους 250.000 ευρώ στο νοσοκομείο. Η προμήθεια έγινε μέσω διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχε πολυεθνική εταιρία, που κατέθεσε εγγυητική επιστολή 38.000 ευρώ, δηλώνοντας ότι τα υλικά που θα προμήθευε κατασκευάζονταν στο εργοστάσιό της στη Γαλλία. Όμως, το εργοστάσιο αυτό, φαίνεται ότι είχε ήδη αναστείλει τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, αντεισαγγελέα Εφετών, Αχιλλέα Ζήση, οι κατηγορούμενοι όφειλαν να προχωρήσουν σε κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής, πράγμα που δεν έγινε. Και μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2015 κατοχυρώθηκε ο διαγωνισμός υπέρ της πολυεθνικής εταιρίας, αν και διαπιστώθηκε ότι οι τιμές που προσέφερε ήταν μεγαλύτερες από εκείνες του Παρατηρητηρίου Τιμών.

Η υπόθεση ερευνήθηκε από ελεγκτές της Οικονομικής Αστυνομίας μετά από καταγγελίες ανταγωνιστριών εταιριών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και αποκλείστηκαν. Όπως προέκυψε από το πόρισμα, η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο φτάνει τα 251.000 ευρώ.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδική ανακρίτρια για τη διενέργεια τακτικής ανάκρισης, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι εμπλεκόμενοι και άλλα πρόσωπα.