«Καμπάνα» για το Κοργιαλένειο -Μπενάκειο με απόφαση του ΣτΕ

  • Iatropedia
Τριτοβάθμια καταδίκη για το Κοργιαλένειο Μπενάκειο δικαίωσε χθες τους συγγενείς του άτυχου Β.Σ. ο οποίος τον Αύγουστο του 1997 τραυματίστηκε σε τροχαίο και κατέληξε.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το Συμβούλιο της Επικρατείας υποχρέωσε το νοσοκομείο να καταβάλλει το ποσό των 165.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη στους γονείς και τον αδελφό του θανόντος. Αρχικά το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι αιτία θανάτου ήταν η διάχυτη υπαραχνοειδής αιμορραγία, την οποία «οι γιατροί του νοσοκομείου δεν κατάφεραν να διαγνώσουν και αξιολογήσουν ως ουσιώδη την εγκεφαλική βλάβη που ο ασθενής είχε υποστεί και αποδεικνύεται και από την ιατροδικαστική έκθεση, έκριναν δε τη δεύτερη κατά σειρά μεταφορά του στο ΚΑΤ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κάκωση της σπονδυλικής στήλες παραβλέποντας με αυτό τον τρόπο τη διερεύνηση και αντιμετώπιση της πιο επικίνδυνης για τη ζωή του ασθενούς θανατηφόρου αιτίας (διάχυτη υπαραχνοειδής αιμορραγία).

Ακόμη, κρίθηκε από τους δικαστές, ότι οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου «έλαβαν πλημμελή μέτρα κατά την μεταφορά του ασθενούς, δηλαδή φρόντισαν για την ακινητοποίηση του μέσα στο ασθενοφόρο», και ενώ «ο ασθενής παρουσίαζε συμπτώματα σύγχυσης επέτρεψαν την μετακίνησή του χωρίς την παρουσία γιατρού-αναισθησιολόγου, ο οποίος είχε την δυνατότητα να αποτρέψει τον θάνατο του με διασωλήνωση». Το επίμαχο νοσοκομείο άσκησε αναίρεση στο Εφετείο το οποίο συνταυτίστηκε με το Πρωτοδικείο κρίνοντας ότι οι γιατροί του νοσοκομείου «δεν ενήργησαν όπως επιβαλλόταν από τους θεμελιώσεις κανόνες της ιατρικής επιστήμης και το αντικειμενικώς επιβαλλόμενο καθήκον επιμέλεια και συνετέλεσαν στον θάνατο του τραυματία».

Έτσι το νοσοκομείο έφτασε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του, επικυρώνοντας την απόφαση του Εφετείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Κώδωνας κινδύνου για τα νοσοκομεία του Ηρακλείου Κρήτης

Γιατί πονάτε στον ώμο; Όλες οι αιτίες

Νεκρή 36χρονη έγκυος στην Λάρισα