«Καμμένοι» από την κόκα…

  • Iatropedia
Μια νέα μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά πώς η κοκαΐνη καταστρέφει το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την εκτίμηση της απώλειας και της ανταμοιβής, καθιστώντας δύσκολο για τον χρήστη να καταλάβει πως (αυτο)καταστρέφεται.

Οι χρήστες κοκαΐνης δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τί είναι ωφέλιμο και τί καταστροφικό γι’ αυτούς επειδή το ναρκωτικό «καίει» το τμήμα του εγκεφάλου που έχει σχεδιασθεί να διακρίνει το αίσθημα ανταμοιβής από μια σωστή επιλογή και αυτό της απώλειας εξαιτίας μιας λανθασμένης. Σε πειράματα που έγιναν με την συμμετοχή κοκαϊνομανών και μη εθισμένων ατόμων, ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν οι χρήστες προέβαιναν σε μια λανθασμένη επιλογή, π.χ. διαλέγοντας την μοναδική από τις τρείς επιλογές που δεν θα τους απέφερε κάποιο βραβείο, οι εγκέφαλοί τους δεν έστελναν τα σήματα που προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανταμοιβή. Αυτό εξηγεί γιατί όσοι κάνουν συστηματική χρήση δυσκολεύονται να εκτιμήσουν ότι κάτι δεν είναι επικερδές γι’ αυτούς, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν την αυτοκαταστροφική τους πορεία παρά τις τρομερές συνέπειες του εθισμού τους, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής Icahn του Νοσοκομείου Mount Sinai διαπίστωσε ότι ενώ τα σήματα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο αυξάνονται όταν έχουμε μια απρόσμενη ανταμοιβή, όπως αντιστοίχως μειώνονται εξαιτίας μιας αρνητικής εξέλιξης ή αν η αναμενόμενη ανταμοιβή δεν έλθει, στους χρήστες κόκας η χημική αυτή αντίδραση επηρεάζεται με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα του εγκεφάλου να προβλέπει ενδεχόμενο κέρδος. Η δυνατότητα του ανθρώπου να μαθαίνει από τις εμπειρίες και τα λάθη του είναι θεμελιώδης αφού κυριολεκτικά διαμορφώνει την ζωή μας. Η διαφορά με τους εθισμένους στην κοκαΐνη είναι ότι αυτοί δεν μπορούν, διότι αδυνατούν να προσαρμόσουν την συμπεριφορά τους αυξάνοντας τα οφέλη και μειώνοντας τις απώλειες.