Καμία ελπίδα για το 2016… Η Υγεία στα τάρταρα της σκληρής λιτότητας

  • Iatropedia
Λιτότητα ή ανέχεια; Όπως και να έχει, απογοητευτικός και κάπως...ευφάνταστος για την Υγεία είναι ο προϋπολογισμός του 2016 που κατέθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση. Λιγότερα χρήματα, καμία ουσιαστική παρέμβαση στα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων, χαμηλότερη επιδότηση ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ και ΕΣΥ σε σχέση με το 2015... Κι όλα αυτά προωθούνται την ώρα που τα προβλεπόμενα έξοδα προϋπολογίζονται κατά 823 εκατ. ευρώ περισσότερα!     

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, σημείο αναφοράς αποτελεί η προσπάθεια εξασφάλισης της ομαλής ροής μεταφοράς των προϋπολογισθεισών ασφαλιστικών εισφορών από τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ. Στα νοσοκομεία, οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό περιορίζονται στο 1,51 δισ. ευρώ, έναντι 1,52 δισ. το τρέχον έτος.

Το μόνο θετικό σε αυτό το σημείο είναι ότι προβλέπονται αυξημένες μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά Ταμεία και συγκεκριμένα 900 εκατ. ευρώ έναντι 700 εκατ. ευρώ το 2015.

Αλλά ο ΕΟΠΥΥ ήδη χρωστάει παραπάνω από 1,5 δισ. ευρώ, που ο συντάκτης του προϋπολογισμού φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψην κάνοντας λόγο για… ταμειακό πλεόνασμα ύψους 9 εκατ. ευρώ το 2015, έναντι πλεονάσματος 24 εκατ. που είχε αρχικά προβλεφθεί! Την ίδια ώρα, για το ερπόμενο έτος εκτιμάται ότι θα υπάρξει έλλειμμα της τάξης των 139 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διαμορφωθεί -κανείς δεν ξέρει να πει με ποιον τρόπο- σε πλεόνασμα ύψους 787 εκατ. ευρώ!

Στα δε δημόσια νοσοκομεία, και το ΠΕΔΥ εκτιμάται φέτος ότι θα έχουνθετικό ταμειακό «κλείσιμο» με +323 εκατ. ευρώ, κι ενώ γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι τα νοσοκομεία χρωστούν παντού…

Για τη συγκράτηση των δαπανών προβλέπεται:

-Καθιέρωση clawback για τις δαπάες άνω των 570 εκατ. ευρώ.

-Καθιέρωση θεσμικού πλαισίου για πλήρη υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων.

-Προσλήψεις προσωπικού στις νοσοκομειακές μονάδες.

-Δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με χρήση πόρων από το ΕΣΠΑ.

-Στο ΕΣΥ προβλέπεται να γίνει εξορθολογισμός του συστήματος προμηθειών, με αύξηση του ποσοστού αυτών που γίνονται κεντρικά.