Κάλυψη από το ΕΣΥ για αλλαγή φύλου υποσχέθηκε ο Α.Ξανθός στους διεμφυλικούς

  • Γιάννα Σουλάκη
Ανδρέα Ξανθό
Συνάντηση σε καλό κλίμα είχαν στο Υπουργείο Υγείας τρανς άτομα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τον τρόπο κάλυψης των επεμβάσεων φυλομετάβασης από το ΕΣΥ.

Μέσα σε πολύ καλό κλίμα, μέλη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και στελέχη του Υπουργείου Υγείας, που αποτελούν την ομάδα Εργασίας για την υγειονομική κάλυψη των διεμφυλικών ατόμων, συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας.

Τα μέλη της Επιτροπής παρέδωσαν στον Ανδρέα Ξανθό, το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την υγειονομική κάλυψη των διεμφυλικών ατόμων, το οποίο εστιάζει στην έμφυλη διάσταση των ιατρικών πράξεων και στην ανάγκη των τρανς ατόμων να λαμβάνουν υπηρεσίες που προορίζονται και για τα δύο φύλα, τα δικαιώματα των μεσοφυλικών ατόμων, καθώς και τη δυνατότητα να καλύπτονται οι θεραπείες φυλοματάβασης.

Τα μέλη του Σωαμτείου Υποστήριξης Διεμφυλικών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία του υπουργού να συστήσει την ομάδα εργασίας και να εστιάσει στα ειδικά προβλήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα.

Ο κ. Ξανθός δήλωσε: «Για να επιτευχθεί το όραμα της καθολικής κάλυψης πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης, προκειμένου και αυτά να απολαμβάνουν ισότιμα το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της Υγείας. Το υπουργείο Υγείας, αφού μελετήσει το πόρισμα, θα προχωρήσει άμεσα στα κατάλληλα θεσμικά μέτρα ώστε να μπορούν τα τρανς άτομα να καλύπτονται από το σύστημα υγείας όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν