Καλά νέα για τους ογκολογικούς ασθενείς: Μηδενική συμμετοχή και για τα «υποστηρικτικά» φάρμακα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένα αίτημα πολλών ετών εκ μέρους των χρόνια και σοβαρά πασχόντων ασθενών, βλέπει σήμερα επίλυση με ανακοίνωση εκ μέρους του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. Όχι μόνο τα βασικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και αυτά που σχετίζονται έμμεσα με τη νόσο και τις παρενέργειές της, θα έχουν μηδενική συμμετοχή. Μένει να συμβεί το ίδιο και με άλλους σοβαρά πάσχοντες...

Η είδηση είναι καλή και πολλά υποσχόμενη και για άλλες ομάδες ασθενών πλην των ογκολογικών… Νέο διευρυμένο πλαίσιο για τη χορήγηση φαρμάκων σε καρκινοπαθείς με μηδενική συμμετοχή έχει διαμορφώσει το υπουργείο Υγείας.

Πέραν της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων σε ογκολογικούς ασθενείς, που χορηγούνται για τη θεραπεία της κύριας νόσου, τώρα πλέον θα χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή και φάρμακα που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής (πχ φάρμακα υποστηρικτικά της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, αντιεμετικά, αντιθρομβωτικά, αναλγητικά, κορτιζονούχα σκευάσματα, αντιβιοτικά για λοιμώξεις που συνδέονται με τη χημειοθεραπεία κτλ).

Το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Με την αλλαγή αυτή προκύπτει μια σημαντική οικονομική ανακούφιση της ευαίσθητης και ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας των ασθενών με ογκολογικά προβλήματα, υλοποιώντας τη βασική πολιτική επιλογή της εγγυημένης και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, με σταδιακή μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν