Καλά νέα για την εποχική γρίπη: Αποτελεσματικό το φετινό εμβόλιο

  • Iatropedia
Αντίθετα με τα όσα τραγικά ζήσαμε τόσο στην χώρα μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, πέρυσι με την εποχική γρίπη και τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό θυμάτων ή και σοβαρά νοσηλευομένων από αυτήν, οι πρώτες ενδείξεις για τον φετινό χειμώνα είναι ενθαρρυντικές.

Πέρυσι, το εμβόλιο της γρίπης είχε αποδειχτεί ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει κάποια συγκεκριμένα, νέα στελέχη του ιού της γρίπης με αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποί μας με πιο αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα να μην καταφέρουν αν αντεπεξέλθουν. Σύμφωνα, όμως, με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το φετινό εμβόλιο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το φετινό εμβόλιο έχει “πετύχει” όλα τα νέα, μεταλλαγμένα στελέχη του ιού της κοινής γρίπης. Η επικίνδυνη περίοδος της γρίπης ξεκινάει κάθε χρόνο περίπου τον Οκτώβριο και διαρκεί μέχρι τον Μάιο, με την μεγάλη έξαρση να σημειώνεται παραδοσιακά το τρίμηνο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου.

Πέρυσι το εμβόλιο ήταν μόλις κατά 13% αποτελεσματικό και όχι 50-60% που είναι συνήθως. Φέτος, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εμβόλιο έχει επανέλθει σε αυτά τα πολύ καλά επίπεδα προστασίας.

http://www.npr.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα αποφύγετε κρυολόγημα και γρίπη αυτό τον χειμώνα

Πιο κοντά από ποτέ το “καθολικό εμβόλιο της γρίπης”, λένε οι επιστήμονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν