Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Σε μέγιστη ετοιμότητα ΕΚΑΒ και Νοσοκομεία – Ειδικό σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΚΑΒ
Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα συνεχίζει να σφυροκοπά ανελέητα τη χώρα για δεύτερο 24ωρο, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για τη συνεχή και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία.

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός που έφερε μαζί της η κακοκαιρία Μπάμπαρα, έχουν θέσει τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας σε μέγιστη ετοιμότητα.

Πρώτη προτεραιότητα είναι, να παραμείνουν ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στα Νοσοκομεία, ειδικά των βορείων προαστίων τα οποία δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού και αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες αποκλεισμού πρόσβασης οχημάτων και ασθενοφόρων.

Εκχιονιστικά μηχανήματα και ειδικά κλιμάκια της Περιφέρειας και των Δήμων ανοίγουν δρόμους -από και προς- όλα τα νοσοκομεία και ρίχνουν αλάτι σε σκάλες και στους εξωτερικούς χώρους προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα και ατύχημα κατά την πρόσβαση.

Προς ώρας δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα.

Σε συναγερμό τα Νοσοκομεία

Ο πρόεδρος του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), Νίκος Παπαευσταθίου, με επείγουσα εγκύκλιο προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες έχει δώσει εντολή οι διοικητές των Νοσοκομείων να μεριμνήσουν για την άρτια λειτουργία των υγειονομικών εγκαταστάσεων.

Επίσης, να φροντίσουν να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία των Υγειονομικών Δομών σε τρόφιμα, φάρμακα, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και οξυγόνο.

Ζητά συγκεκριμένα, να διενεργούνται συνεχείς τεχνικοί έλεγχοι σε όλες τις κρίσιμες υποδομές των Υγειονομικών Σχηματισμών (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, έλεγχος Η/Ζ, έλεγχος φρεατίων απορροής υδάτων, έλεγχος εγκαταστάσεων αερίων, κτλ..)

Επίσης, να τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το προσωπικό των Υγειονομικών Σχηματισμών και ειδικότερα τα στελέχη Διοίκησης και όσους εμπλέκονται στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Έκτακτο σχέδιο για τη μεταφορά νεφροπαθών και άλλων περιπατητικών ασθενών

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης υπάρχει και για τη μεταφορά των νεφροπαθών στις υγειονομικές δομές στις οποίες πραγματοποιούν αιμοκαθάρσεις.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει επιστρατεύσει ειδικά οχήματα 4×4 της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, ώστε να μεταφέρουν στα νοσοκομεία -όχι μόνο τους νεφροπαθείς- αλλά όλους τους περιπατητικούς ασθενείς που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.

Πολιτική Προστασία: Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για σήμερα

Να σημειωθεί πως μετά από σύσκεψη το απόγευμα της Κυριακής 5/2 στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώθηκε η ισχυρή σύσταση για το πρωί της Δευτέρας 6/2 να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους των οποίων απαιτείται η φυσική παρουσία, να προσέλθουν στις εργασίες τους μετά τις 10 το πρωί.

Επίσης, σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου:

  • τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση
  • τα δικαστήρια δεν θα λειτουργήσουν,
  • τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και
  • θα εφαρμοστεί η τηλεργασία στο δημόσιο τομέα

Επαναλαμβάνεται η αυστηρή σύσταση στους πολίτες για δραστική μείωση των μετακινήσεών τους στις απολύτως αναγκαίες.

Δείτε τις αλλαγές στα ωράρια των Φαρμακείων: Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Αλλαγές στο ωράριο των φαρμακείων της Αττικής τη Δευτέρα

Πνευμονολόγοι – Καρδιολόγοι: Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις ηλικιωμένοι και ασθενείς

Με ανακοίνωσή τους, οι Έλληνες Πνευμονολόγοι και Καρδιολόγοι προειδοποιούν το κοινό να αποφεύγει τις μετακινήσεις που δεν είναι απολύτως απαραίτητες.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος, συγκεκριμένα, καλεί τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς θερμαινόμενους χώρους. Τους καλεί επίσης να αποφεύγουν την έκθεση στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Εξαιρετικά προσεκτικοί συστήνεται να είναι οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίοι πρέπει βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους, διότι η έκθεση στο ψύχος μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων ή παροξυσμό της νόσου τους.

Δείτε επίσης: Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος: Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις στην παγωνιά

Αντίστοιχες είναι και οι οδηγίες των Καρδιολόγων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, όπως και από καρδιαγγειακά συμβάντα. Η αύξηση των εμπραγμάτων μπορεί να φτάνει το 7% για κάθε 10ο C πτώση της θερμοκρασίας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας, στη Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Γεράσιμο Σιάσο, ο ανθρώπινος οργανισμός παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Όταν όμως οι περιβαλλοντικές συνθήκες ξεφεύγουν από αυτό που είναι συνηθισμένο για κάθε πληθυσμό μπορεί να παρατηρηθούν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Δείτε επίσης: Τι να προσέξουμε για να μην μας «προδώσει» η καρδιά μας από το κρύο

Δήμος

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Τι κάνουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να μετακινηθούμε

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

Υπογραμμίζεται ξανά ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα και ότι η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Μέτρα αυτοπροστασίας για τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα:

σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Δείτε επίσης: Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Επιχείρηση μεταφοράς άστεγων τοξικοεξαρτημένων σε δομές του ΟΚΑΝΑ

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Επίσης,

σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.