«Καύσωνας» για το νοσοκομειακό clawback και την φαρμακοβιομηχανία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΣΦΕΕ
Χωρίς τέλος οι "κακές" ειδήσεις για το Φάρμακο καθώς τώρα με Υπουργική Απόφαση Ξανθού "παγώνει" η φαρμακευτική δαπάνη και φυσικά αυξάνεται το εκτιμώμενο clawback.

Τα φάρμακα με το …κιάλι φαίνεται ότι θα βλέπουν σε λίγο τα δημόσια νοσοκομεία μετά την τελευταία Υπουργική Απόφαση Ξανθού. Σύμφωνα με την εν λόγω ΥΑ, «η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2017, δεν μπορεί να υπερβεί τα 550 εκατ. ευρώ από τα οποία 492,1 εκατ. ευρώ αφορούν τα Δημόσια Νοσοκομεία και τα 57,9 εκ. € τον ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το ποσό αυτό θα διαιρεθεί σε δύο μέρη στα δύο εξάμηνα του έτους 2017».

Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή του υπουργού Υγείας η φαρμακευτική δαπάνη «στυλώνει τα πόδια» στο σημείο που βρίσκεται και που τα προηγούμενα χρόνια αποδεδειγμένα δεν έφτασε…

Έτσι, όπως διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση, το clawback (δηλαδή η υπέρβαση από τα ποσά αναφέροντα πιο πάνω), θα επιβαρύνει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που ουσιαστικά μπαίνουν στην θέση του «υποστηριχτή» του δημόσιου συστήματος υγείας είτε το θέλουν, είτε όχι. Αναφέρεται άλλωστε καθαρά ότι το βασικό περιεχόμενο της ΥΑ είναι ο «μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και τη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη) για το έτος 2017».

Τα 550 εκατ. ευρώ ήταν το ποσό που υπολόγιζαν ότι θα πληρώσουν  για το 2017 όταν ορίστηκε μηχανισμός αυτόματης επιστροφής και για την υπέρβαση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Με την ενίσχυση του περσινού προϋπολογισμού με 20 εκατ. ευρώ (αρχικά ήταν 570 εκατ. ευρώ) είχε δημιουργήσει ελπίδες στις εταιρίες πως και φέτος θα γίνει το ίδιο. Αλλά όπως φαίνεται τώρα, τα πράγματα σήμερα θα είναι χειρότερα για αυτές!

Την ίδια ώρα, εκτός της επιβάρυνσης στο νοσοκομειακό φάρμακο, δεν πρέπει να ξεπερνάμε και το γεγονός ότι στα 492,1 εκατ. ευρώ των νοσοκομείων περιλαμβάνονται και τα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος, που σημαίνει ότι για τα βασικά νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ ο προϋπολογισμός θα είναι πολύ κάτω των 480 εκατ. ευρώ. Αλλά προβλήματα  για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ίσως δημιουργήσει και ο προϋπολογισμός για τις ιδιωτικές κλινικές, που «κολλάει» στα 57,9 εκατ. Ευρώ.

Όπως αναφέρεται καθαρά «το ποσό του clawback της φαρμακευτικής δαπάνης για νοσοκομειακή μόνο χρήση (άρθρο 41, Ν.4354/2015, ΦΕΚ 176, τ.Α’/16-12-2015) για το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα ανέλθει σε περίπου 57.900.000,00 ευρώ». Και προτείνεται η αύξηση του κωδικού «Λοιπά έσοδα χωρίς ειδική κατονομασία ( clawback Φαρμακ. δαπάνης νοσοκομειακής μόνο χρήσης)» κατά το ποσό των 57.900.000 ευρώ με αντίστοιχη ισόποση αύξηση του ΚΑ Εξόδων 0672.01 «Φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομειακής μόνο χρήσης».

Τα νέα λοιπόν είναι μάλλον άσχημα για τις φαρμακευτικές που καλούνται όπως όλα δείχνουν, να βγάλουν εκείνες «το φίδι από την τρύπα» για πολλοστή φορά.