Καφές: «ασπίδα» στο μελάνωμα!

  • Iatropedia
Ο καφές μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος, υποστηρίζει νέα έρευνα. Για την ακρίβεια, όσο περισσότερο καφέ καταναλώνουμε τόσο μειώνονται οι πιθανότητες, λένε ερευνητές.

Είναι γνωστό ότι κάνει καλό –σε… λογικές ποσότητες βέβαια. Τώρα, μια ακόμη ευεργετική ιδιότητα του ενίοτε παρεξηγημένου καφέ έρχεται να προστεθεί στα πλείστα καταγεγραμμένα οφέλη του: η προστατευτική του δράση κατά του καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση National Cancer Institute, η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης μελανώματος, της πιο επικίνδυνης μορφής δερματικού καρκίνου.

Με βάση διαιτητικά και υγειονομικά δεδομένα 447.357 μη ισπανόφωνων λευκών ηλικίας 50 έως 71 ετών χωρίς καρκίνο κατά την έναρξη της σχετικής μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους εις βάθος δεκαετίας και εντόπισαν 2.904 περιπτώσεις μελανώματος. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι όσο περισσότερο καφέ πίνει κανείς, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος. Η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων φλυτζανιών καφέ έδειξε μείωση του κινδύνου μελανώματος κατά 20% σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου. Τα αποτελέσματα δεν ισχύουν για τον ντεκαφεϊνέ καφέ ή το μελάνωμα in situ, όταν η νόσος στο πρώιμο στάδιό της επηρεάζει την εξωτερική στιβάδα του δέρματος.

Τα νέα μπορεί να είναι ενθαρρυντικά για τους αφοσιωμένους φίλους του καφέ, όμως «δεν σημαίνει ότι όλοι μας θα έπρεπε να αλλάξουμε προτιμήσεις όσον αφορά την κατανάλωσή του» σημειώνει η Erikka Loftfield, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale. «Το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει κανείς για να περιορίσει τον κίνδυνο είναι να μειώσει την έκθεσή του στον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

''Αθώα'' ελιά ή μελάνωμα: Τα σημάδια SOS

Πότε μια ελιά είναι επικίνδυνη; Τα σημάδια SOS