Κ. Πάντος: “Ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί το δικαίωμα απόκτησης παιδιού στα gay ζευγάρια”

  • Γιάννα Σουλάκη
Πάντος
Μια σταθερή πρόοδο σημειώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αναγνωρίζοντας νομοθετικά το αναπαραγωγικό δικαίωμα σε ολοένα και περισσότερα άτομα.

Οι αναδυόμενες νέες μορφές οικογένειας είναι μια πραγματικότητα και στην Ελλάδα, καθώς το σύμφωνο συμβίωσης έχει ανοίξει πλέον τον δρόμο και για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν απέκλεισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ξένο ειδησεογραφικό δίκτυο. «Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη», ανέφερε συγκεκριμένα.

Την ίδια στιγμή, ομόφυλα ζευγάρια που συμβιώνουν, αλλά και μοναχικοί άνδρες και γυναίκες, ή ακόμη και διεμφυλικά άτομα, διεκδικούν πλέον το δικαίωμα στην πατρότητα και μητρότητα, ενώ η αρμόδια Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής γίνεται αποδέκτης ολοένα και περισσότερων σχετικών αιτημάτων.

Δείτε επίσης: Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: Εξετάζει αίτημα μοναχικού άνδρα να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας

Σε πρόσφατη Διεθνή Ημερίδα για τον Τουρισμό Υγείας που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας ΕΛΙΤΟΥΡ, στο Ηράκλειο της Κρήτης, τονίστηκαν οι πολλοί και διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι επιστήμη μπορεί πλέον να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους να αποκτήσουν παιδί.

Ο ΓΓ. της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, Κωσταντίνος Πάντος, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia.gr στο περιθώριο της Ημερίδας, πως ήρθε πλέον η ώρα η Πολιτεία να επιτρέψει την απόκτηση παιδιού και στα ομόφυλα ζευγάρια, ανοίγοντας με νομοθετικές παρεμβάσεις την “ομπρέλα” των επιλογών στην τεκνοποίηση.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ζευγάρια -άντρες ή γυναίκες- στα οποία ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν μια συμβολαιογραφική πράξη και να αναγνωριστεί η συνύπαρξή τους, αλλά και η δημιουργία μιας νέας μορφής οικογένειας, από νομικής πλευράς. Ωστόσο, δεν τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί. Εμείς έχουμε πολλά αιτήματα, τόσο από ζευγάρια τέτοιου τύπου στην Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Είναι μια πραγματικότητα. Θέλουμε δεν θέλουμε. Αναφύονται πλέον νέες μορφές οικογένειας. Και εφόσον η Πολιτεία έχει τη βούληση να τις αναγνωρίσει αυτές τις οικογένειες και να τους δώσει νομικά δικαιώματα, τότε ας τους δώσει και το δικαίωμα απόκτησης ενός παιδιού. Διότι εμείς ως επιστήμονες, όταν μας λένε, “έχουμε συμβολαιογραφική πράξη συμβίωσης και θέλουμε παιδί” δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε”, τονίζει ο Κωνσταντίνος Πάντος.

Δείτε επίσης: Ιατρικός τουρισμός: Πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια

Προσθέτει δε, πως έως και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος βάφτισε το παιδί ενός gay ζευγαριού, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η κοινωνία προχωρά:

“Άρα αυτό είναι πλέον κοινωνικά αποδεκτό. Δίνεις στα ζευγάρια αυτά το νομικό δικαίωμα, οπότε μένει σε εκκρεμότητα το θέμα του παιδιού. Δικαιολογημένα, λοιπόν, μια γυναίκα που έχει σύμφωνο συμβίωσης με μια άλλη γυναίκα, λέει “θέλω να αποκτήσω ένα παιδί”. Μόνο που, ως επιστήμονας πρώτης γραμμής, όταν μου έρχονται gay ζευγάρια dεν μπορώ να τα βοηθήσω. Διότι δεν το προβλέπει ο νόμος και η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία ως αρμόδια Aρχή, εμένα με αδειοδοτεί ”, σημειώνει ο γιατρός.

Πρωτοπόρες χώρες, η Βρετανία και οι ΗΠΑ

Ομόφυλα ζευγάρια από όλο τον κόσμο μπορούν να αποκτήσουν παιδί -μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής- απευθυνόμενα σε εξουσιοδοτημένα Κέντρα και μόνο σε χώρες στις οποίες υπάρχει ευνοϊκή νομοθεσία.

Πρωτοπόρες είναι η Αμερική και η Βρετανία. Ζευγάρια από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν έως εκεί για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους, να δημιουργήσουν οικογένεια.

“Αν μεν είναι δύο άντρες, μέσω παρένθετης γυναίκας κι αν είναι δύο γυναίκες, μέσω σπερματέγχυσης, από τράπεζα σπέρματος ή μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα ο νόμος δεν καλύπτει αυτήν την αναγκαιότητα. Ο πρωθυπουργός ο ίδιος είπε και καλά έκανε, ότι θα αναγνωρίσει αυτά τα ζευγάρια και τις νέες μορφές οικογένειας που υπάρχουν ήδη και υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες αυτού του τύπου πλέον και στη χώρα μας. Πρέπει να το προχωρήσουμε. Τα ζευγάρια αυτά πηγαίνουν στις ΗΠΑ και στην Αγγλία, επίσης, που είναι χώρες “πρότυπο” και που δίνουν διέξοδο σ’ αυτά τα ζευγάρια. Αν θέλουμε κι εμείς να προχωρήσουμε στον 21ο αιώνα και να καλύψουμε τις ανάγκες μιας κοινωνίας -και αφού η Πολιτεία αναγνωρίζει πλέον αυτές τις ιδιαιτερότητες- θα πρέπει να προχωρήσουμε”, τονίζει ο γιατρός.

Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: “Έρχονται κι άλλες μεταρρυθμίσεις”

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και αν. Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Νικόλαος Δ. Βραχνής, αποκάλυψε πως έχουν κατατεθεί προφορικά και γραπτά πολλά αιτήματα στην Αρχή για την απόκτηση παιδιού μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, τόσο από ελεύθερους άνδρες, όσο και από ομόφυλα ζευγάρια.

“Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και οι νόμοι μας -παρ’ ότι επιτρέπουν το σύμφωνο συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια κι ό,τι δεν έχει περιγραφεί στο σύμφωνο συμβίωσης ρυθμίζεται μέσα από τις διατάξεις που ρυθμίζουν τον γάμο- ο νόμος μας επιτρέπει υποβοήθηση αναπαραγωγής μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια, ή σε ελεύθερες γυναίκες. Προτιμώ να τις λέω «ελεύθερες» και όχι «μοναχικές», γιατί κάποια στιγμή θα το αλλάξουμε αυτό και στις διατάξεις του νόμου, στην επόμενη μεταρρύθμιση”, αναφέρει στο iatropedia.gr, ο Ν. Βραχνής.

Το παράδοξο με τις “μοναχικές” γυναίκες

Για να υπάρξει αλλαγή νομοθετικού πλαισίου, χρειάζεται μια διάταξη νόμου που θα επιτρέπει το δικαίωμα υποβοήθησης της αναπαραγωγής σε ομόφυλα ζευγάρια.

“Είναι, όμως, πολύ ενδιαφέρον πως έχουμε ήδη συζητήσει το θέμα του «ελεύθερου» άνδρα και σκοπεύουμε να εισηγηθούμε θετικά στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας στην κατεύθυνση της απόκτησης παιδιών από ελεύθερο άνδρα, με τη βοήθεια παρένθετης γυναίκας”, προσθέτει ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής.

Έτσι, οι “μοναχικές” ή αλλιώς “ελεύθερες” γυναίκες μπορούν να προχωρήσουν νομικά στη δημιουργία μονογονεϊκής οικογένειας και να αποκτήσουν παιδί μέσω σπερματεύγχυσης με γενετικό υλικό ανώνυμου δότη, μέσω τράπεζας σπέρματος. Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, και με τους «μοναχικούς» άνδρες.

“Σπερματέγχυση μπορούμε να κάνουμε μόνο σε μοναχικές γυναίκες. Στις άγαμες γυναίκες έχει λυθεί το θέμα νομικά. Μπορεί να λάβει σπέρμα από ανώνυμο δότη μέσα από τράπεζα σπέρματος. Ωστόσο, το ανάποδο με τους μοναχικούς άνδρες, που θα μπορούσαν μέσω της επιστήμης να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης γυναίκας, ακόμη δεν προβλέπεται από τον νόμο. Δεν υπάρχει νομική κατοχύρωση για τον άνδρα”, λέει ο Κωνσταντίνος Πάντος.

Πάντος: “Να γίνει η Ελλάδα προορισμός για ομόφυλα ζευγάρια από το εξωτερικό”

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΛΙΤΟΥΡ, Κωνσταντίνο Πάντο, εάν η Ελλάδα ικανοποιήσει νομικά το αίτημα, θα γίνει τουριστικός προορισμός για ομόφυλα ζευγάρια από όλο τον κόσμο.

Δείτε επίσης: Ιατρικός τουρισμός – Ελλάδα: Ποιες θεραπείες είναι πιο ανταγωνιστικές και τι πρέπει να γίνει ακόμη

Ήδη λόγω της ευέλικτης νομοθεσίας μας, αλλά και των παραθεριστικών επιλογών, κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή περισσότερα από 5 χιλιάδες ζευγάρια από το εξωτερικό.

“Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και τον ιατρικό τουρισμό. Ούτως ή άλλως είμαστε πρωτοπόροι στις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Κι ένας από τους λόγους που έρχονται στην Ελλάδα και στα νησιά μας άνθρωποι από το εξωτερικό, όπως εδώ στην Κρήτη που βρισκόμαστε, είναι επειδή είμαστε πιο ευέλικτοι από άποψη νομοθεσίας, ενώ υπάρχουν χώρες στις οποίες απαγορεύεται ακόμη και η δωρεά ωαρίων. Ή υπάρχουν χώρες, στις οποίες προβλέπεται βοήθεια μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μόνο σε παντρεμένα ζευγάρια. Εμείς τα έχουμε ξεπεράσει αυτά τα ζητήματα. Και γι’ αυτό η Ελλάδα είναι προορισμός”, καταλήγει ο Κωνσταντίνος Πάντος.