Κ. Μητσοτάκης: «Προωθούμε την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ στην Υγεία»

  • Γιάννα Σουλάκη
Μητσοτάκης
Τη δέσμευσή του για προσωπική επίβλεψη του χαρτοφυλακίου της Υγείας την επόμενη τετραετία, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η αναμόρφωση της Υγείας αποτελεί το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα της δεύτερης τετραετίας. Θα μου πείτε περισσότερο από την οικονομία; Σε προσωπικό επίπεδο θα σας πω ναι. Εγώ μιλάω για την δημόσια Υγεία, για το ΕΣΥ, που έδειξε μεγάλες αντοχές στην πανδημία, έδειξε όμως και αδυναμία». Αυτό δήλωσε μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμπλήρωσε επίσης, πως θα γίνουν νέες προσλήψεις και επενδύσεις στην Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, προαναγγέλοντας για πρώτη φορά ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις για να επιταχυνθούν οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

“Δεν συζητώ για παράκαμψη του ΑΣΕΠ, αλλά πρέπει να υπάρχει επιτάχυνση”, τόνισε και συμπλήρωσε: “Σπάνια μιλάω για προσλήψεις, αλλά στο ΕΣΥ χρειάζονται 10.000 νοσηλευτές και γιατροί τα επόμενα 4 χρόνια”.

Κ. Μητσοτάκης: «Η πανδημία καθυστέρησε τις αλλαγές στο ΕΣΥ»

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν έγιναν οι αλλαγές αυτές στην τρέχουσα διακυβέρνηση, απάντησε ότι το σύστημα υγείας ήταν σε φάση απόλυτης κρίσης υπό τη συνεχή πίεση της πανδημίας για 2,5 χρόνια και έτσι δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξουν παρεμβάσεις. Σχολίασε πάντως λόγω της πανδημίας, αποκτήσαμε διπλάσιο αριθμό ΜΕΘ, περισσότερο προσωπικό και μηχανήματα.

Σημείωσε, επίσης, πως πολύ συχνά όσοι πάνε στα Επείγοντα είναι περιστατικά που μπαίνουν για να χειρουργηθούν την επόμενη ημέρα, παίρνοντας την θέση ενός άλλου που πρόκειται να χειρουργηθεί προγραμματισμένα. «Αυτό δεν μπορεί να γίνεται. Αν μιλάμε για Δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση πρέπει να σταματήσουν τέτοιες πρακτικές. Θα έχω προσωπική επίβλεψη στον τομέα της Υγείας, περισσότερο από όσο συνήθως έχει ένας Πρωθυπουργός. Βλέπω την ανάγκη να κάνουμε παρεμβάσεις και έχουμε εξασφαλισμένους πόρους για αυτές από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Στη συνέχεια σημείωσε πως, η έμφαση θα δοθεί στην ταχύτητα και στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. «Δεν μπορεί κάποιος να περιμένει έξι μήνες για να κάνει μια εξέταση. Ξέρουμε ότι πρέπει να προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές την ερχόμενη τετραετία».

Δείτε το βίντεο και το σχετικό απόσπασμα για την Υγεία, μετά το 5ο λεπτό: