Janssen: Ενημερωτική εκστρατεία για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

  • Ρούλα Τσουλέα
Janssen
Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερωθεί το κοινό για τα ύποπτα συμπτώματα της νόσου και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης από ειδικό ιατρό.

Ενημερωτική εκστρατεία για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση πραγματοποιεί η φαρμακευτική εταιρεία Janssen Ελλάδος. Η εκστρατεία τιτλοφορείται «Δώσε ανάσα στη ζωή σου» – Μάθε για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση.

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, τα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες.

Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Το πρόβλημα είναι πως αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες. Έτσι οι ασθενείς συχνά καθυστερούν να μάθουν ποια είναι η αληθινή αιτία τους.

Κεντρικό εικαστικό στην ενημερωτική εκστρατεία της Janssen είναι μια ανθρώπινη φιγούρα, που αναδύεται από τη θάλασσα επειδή η ανάσα τελειώνει. Το εικαστικό αυτό υποδηλώνει την ανεξήγητη δυσκολία που έχουν στην αναπνοή τους οι ασθενείς με  αδιάγνωστη ΠΑΥ.

Η εκστρατεία έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό γι’ αυτού του είδους τα μη-ειδικά συμπτώματα της νόσου και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Προτρέπει επίσης τους ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα να απευθυνθούν σε ειδικό γιατρό.

Ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση

«Η Janssen είναι ένας οργανισμός με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία και φυσικά τους ασθενείς και τους φροντιστές τους», δήλωσε η κυρία Gisella Dante,  Διευθύνουσα Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος. «Η εφετινή ενημερωτική εκστρατεία «Δώσε Ανάσα στη ζωή σου – Μάθε για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση» είναι μία ακόμη ενέργεια που έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών. Στόχος και μέλημά μας να είμαστε αρωγοί. Η ενημέρωση γι’ αυτή την σπάνια νόσο είναι ένα ακόμη βήμα για την αναγνώριση και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της».

«Παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία εικοσαετία στη διάγνωση και θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, η νόσος παραμένει ανίατη και με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας», είπε η κυρία Αναστασία Άνθη, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης. «Με δεδομένη την άτυπη αρχική συμπτωματολογία της, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί κρίσιμης σημασίας παράμετρο για την πρόγνωση των ασθενών».

«Η δημιουργία μιας ενημερωτικής εκστρατείας για την «αόρατη» νόσο ΠΑΥ αρχίζει σε μια δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, εν μέσω της πανδημίας», δήλωσε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ιωάννα Αλυσανδράτου. «Ακριβώς αυτό, όμως, την καθιστά ακόμα πιο σημαντική για την αναγνώριση της ασθένειας από όλους τους φορείς της χώρας. Ταυτοχρόνως, η ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού και η πρόσκληση σε όλους για ουσιαστική γνώση της ΠΑΥ, ευελπιστούμε να φέρει σε εμάς τους πάσχοντες και να εξομαλύνει την πολύ σκληρή καθημερινότητά τους».