Ιστορική χειρουργική επέμβαση: Αφαίρεσαν “ζωντανή” οπλοβομβίδα από το στήθος Ουκρανού στρατιώτη!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
οπλοβομβίδα
Η οπλοβομβίδα δεν είχε σκάσει, ήταν όμως "ζωντανή" και είχε σφηνώσει δίπλα στην καρδιά του!

Οι χειρουργοί δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τυπικές τεχνικές καυτηριασμού λόγω φόβου πυροδότησης της οπλοβομβίδας την ώρα της επέμβασης!

Ένας Ουκρανός στρατιώτης υποβλήθηκε σε επιτυχή επέμβαση για να αφαιρεθεί μια οπλοβομβίδα που δεν είχε εκραγεί (λέγεται και “ζωντανή” οπλοβομβίδα) από το στήθος του, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι στο Κίεβο.

Οι χειρουργοί αφαίρεσαν την οπλοβομβίδα που είχε σφηνώσει ακριβώς κάτω από την καρδιά του τραυματισμένου στρατιώτη.

Δύο μέλη του στρατού ήταν παρόντα στο δωμάτιο, για να διασφαλίσουν ότι οι όποιες κινήσεις των χειρουργών δεν θα ενεργοποιούσαν την οπλοβομβίδα.

Η επιχείρηση διεξήχθη με ασφάλεια, δήλωσε η Hanna Maliar, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, η οποία ανέβασε μια εικόνα που δείχνει προφανώς μια ακτινογραφία της οπλοβομβίδας μέσα στο σώμα του στρατιώτη.

“Στρατιωτικοί γιατροί πραγματοποίησαν εγχείρηση για να αφαιρέσουν μια οπλοβομβίδα τύπου VOG, η οποία δεν έσπασε, από το σώμα του στρατιώτη”, έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook.

Ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του υπουργού εσωτερικών υποθέσεων της Ουκρανίας, είπε ότι οι χειρουργοί και τα μέλη του στρατού εξουδετέρωσαν την οπλοβομβίδα και περιέγραψε την όλη χειρουργική επέμβαση ως μια που “θα μείνει για πάντα στα ιατρικά εγχειρίδια”.

Η επέμβαση διεξήχθη χωρίς τη χρήση ηλεκτροπηξίας (μια κοινή μέθοδο για τον έλεγχο της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης) επειδή “η οπλοβομβίδα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή”, είπε η Maliar.

οπλοβομβίδα

Ο επικεφαλής χειρουργός κρατάει την οπλοβομβίδα μετά την επέμβαση

Έκτοτε ο στρατιώτης στάλθηκε για περαιτέρω αποκατάσταση και ανάρρωση.

Ο Gerashchenko έγραψε σε μια νεότερη ενημέρωση μέσω Telegram νωρίς την Πέμπτη: “Το μέρος της οπλοβομβίδας που δεν είχε εκραγεί αφαιρέθηκε κάτω από την καρδιά. Η οπλοβομβίδα δεν εξερράγη, αλλά παρέμενε ζωντανή”.

Επικαλούμενη την Yevgenia Slivko, σύμβουλο επικοινωνίας του διοικητή των ιατρικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού, ο Gerashchenko είπε ότι ο ασθενής ήταν περίπου 28 ετών.

“Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν άλλη τέτοια επέμβαση από τους γιατρούς μας. Παρόμοια ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Για τον σημερινό ασθενή μπορώ να πω ότι γεννήθηκε το 1994, τώρα στέλνεται για αποκατάσταση, η κατάστασή του είναι σταθερή. Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση θα μείνει στα ιατρικά εγχειρίδια”.

Πηγές: https://www.iflscience.com, https://www.theguardian.com