ΙΣΠ: Ζητά από τον Υπουργό Υγείας να αποσύρει τη νέα διάταξη για τον πειθαρχικό έλεγχο μελών Ιατρικών Συλλόγων

  • Iatropedia newsroom
ΙΣΠ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ) υποστηρίζει ότι η διάταξη του νομοσχεδίου επεμβαίνει στη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

H διάταξη του νέου Σχεδίου Νόμου που αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο των μελών των Ιατρικών Συλλόγων πρέπει να αποσυρθεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ).

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δημοσίας ηλεκτρονικής διαβουλεύσεως αναφορικώς με το νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις Δημόσιας Υγείας-Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ», ο ΙΣΠ επισημαίνει:

«Το άρθρο 34 του ανωτέρω Σχεδίου Νόμου περιέχει πρόταση περί τροποποίησης του αριθμ. 326 παρ. 2 του Ν. 4512/2018, σχετικώς με τη δυνατότητα παραπομπής σε πειθαρχικό έλεγχο των μελών Διοικητικών και Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, αλλά και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)».

«Συγκεκριμένα, στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 326 του Ν. 4512/2018, προστίθεται νέα παράγραφος η οποία ορίζει ότι: »Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. δύναται,  ανεξαρτήτως της υποβολής καταγγελίας, να ζητήσει οποτεδήποτε τον πειθαρχικό έλεγχο μελών των Διοικητικών ή Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων,  μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. ή μελών του Α.Π.Σ.Ι. διαβιβάζοντας τη σχετική υπόθεση στο Α.Π.Σ.Ι.,  αναλόγως εφαρμοζόμενης της διαδικασίας της παρ. 1»», αναφέρει η επιστολή του ΙΣΠ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά υποστηρίζει ότι η παραπάνω διάταξη αντίκειται σε κάθε αρχή Δικαίου και επεμβαίνει στη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων. Επίσης, παραβλέπει το γεγονός ότι οι Ιατροί είναι μέλη και υπόκεινται στον έλεγχο των Συλλόγων τους και προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις των Ιατρικών Συλλόγων με τον ΠΙΣ.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ΙΣΠ, συνιστά έναν συγκεντρωτικό μηχανισμό πειθαρχικού ελέγχου, μέσω του οποίου εκτιμάται ότι αποσκοπεί να μειώσει την αυτονομία των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων.

«Θεωρούμε ότι οι Διατάξεις του Ν. 4512/2018 καλύπτουν πλήρως τις πειθαρχικές διαδικασίες και δεν υπάρχει κανένας λόγος τροποποίησής τους, γι’ αυτό το λόγο ζητούμε την απαλοιφή της παραπάνω πρόβλεψης από την δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση», καταλήγει ο Σύλλογος.

Φωτογραφία iStock