ΙΣΠ: «Το νομοσχέδιο του ΕΣΥ ήλθε, τα νοσοκομεία αδειάζουν»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρουν από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, βάσει των στοιχείων που ζητήθηκαν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων της περιοχής μας, διαπιστώνονται μεγάλα κενά στην πλήρωση των θέσεων ειδικευόμενων ιατρών, λόγω του μεγάλου κύματος ιατρικής μετανάστευσης των νέων ιατρών στο εξωτερικό.

Και συνεχίζουν από τον ΙΣΠ:

Ο Γολγοθάς της ελληνικής πραγματικότητας δεν είναι καθόλου ελκυστικός, η εχθρικότητα της πολιτείας προς το ιατρό που απαξιώνεται και μαστιγώνεται καθημερινά είναι πικρό ποτήρι που δεν καταπίνεται εύκολα.

Η γλώσσα των αριθμών αναλυτικά :

Στο ΓΝΠατρών «Άγιος Ανδρέας» παρατηρούνται 56 κενές θέσεις:

Στο ΠΓΝΠ παρατηρούνται 92 κενές θέσεις

Στα Νοσοκομεία της πρώτης γραμμής, η έλλειψη 148 θέσεων σε νέο ανθρώπινο ιατρικό δυναμικό αποδυναμώνει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία των τμημάτων και των κλινικών τους. Η τάση επιδείνωσης του φαινομένου δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μεγάλο εργασιακό φορτίο που επιμερίζεται στους υπηρετούντες ιατρούς και το τεράστιο κενό που δημιουργείται από τη συνταξιοδότηση έμπειρων συναδέλφων χωρίς την ταυτόχρονη εκπαίδευση των νεώτερων ιατρών. Την επόμενη χρονιά αναμένεται η συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού ιατρών με Νοσοκομειακή εμπειρία 35-40 ετών.

Χάνεται ο κρίκος της διάδοχης γενιάς, της προοπτικής αναζωογόνησης του ΕΣΥ και ο μοχλός αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, το νέο ωράριο εργασίας των ιατρών έρχεται να αυξήσει το εργασιακό φορτίο των υπηρετούντων και να μειώσει τις απολαβές τους.

Απορίας άξιον, από που πηγάζει η αισιοδοξία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών.

Η Πρόεδρος                   Ο Αντιπρόεδρος              Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου    Γεώργιος Σκρουμπής     Γεώργιος Πατριαρχέας