ΙΣΠ: «Επιτακτική η ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού και επαγρύπνισης για την εποχική γρίπη»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και των θυμάτων από την εποχική γρίπη το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας τονίζουν την επιτακτική ανάγκη του αντιγριπικού εμβολιασμού ως μοναδικό τρόπος προστασίας των πολιτών. 

Επισημαίνουν από τον ΙΣΠ:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στους 18 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τη γρίπη στη χώρα μας. Δεκάδες άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ανάμεσα τους και τρία παιδιά, ενώ συνολικά περισσότερα από 100 άτομα έχουν νοσηλευτεί με γρίπη από την έναρξη της φετινή περιόδου.

Οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι:

Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία. άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού: α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.

Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους».
Η Πρόεδρος                   Ο Αντιπρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου        Γεώργιος Σκρουμπής       Γεώργιος Πατριαρχέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν