ΙΣΝ: Νέο κτίριο για το Νοσοκομείο Κομοτηνής και Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Έγινε η έναρξη υλοποίησης της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα» με επισκέψεις σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη. Τον σχεδιασμό των έργων υποδομών αναλαμβάνει ο Renzo Piano.

Την Παρασκευή, 23 Μαρτίου, 2018, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πραγματοποίησαν επισκέψεις σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη, στους χώρους όπου σχεδιάζεται η ανέγερση νέων υποδομών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα», προϋπολογισμού που αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Στις επισκέψεις συμμετείχε ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano και συνεργάτες του αρχιτεκτονικού γραφείου RPBW, δημιουργοί του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι οποίοι θα αναλάβουν το σχεδιασμό των έργων υποδομών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της νέας δωρεάς.

Παρών στις επισκέψεις ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, καθώς και εκπρόσωποι των οργανισμών το έργο των οποίων θα ενισχυθεί μέσα από τις δωρεές.

Οι επισκέψεις σηματοδοτούν την άμεση έναρξη της υλοποίησης της πρωτοβουλίας την οποία είχε ανακοινώσει το ΙΣΝ τον Σεπτέμβριο του 2017. Την Τετάρτη, 21 Μαρτίου, 2018, προηγήθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ΙΣΝ αναφορικά με την έναρξη υλοποίησης των έργων. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου του ΙΣΝ, κ. Ανδρέα Δρακόπουλου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

•Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής

•Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης

•Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό κτιρίου που θα ανεγερθεί στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων» στο χώρο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής

•Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

•Την προμήθεια νέου εξοπλισμού καθώς και την συντήρηση υφιστάμενου με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ

•Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων καθώς και δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας

•Τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.

Ανέγερση κτιρίου

H ανέγερση νέου κτιρίου στο οποίο θα μετεγκατασταθεί το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής είναι έργο κομβικής σημασίας καθώς η υφιστάμενη δομή αποτελεί ένα από τα νοσοκομεία της χώρας με τις παλαιότερες εγκαταστάσεις. Το υπάρχον νοσοκομείο δέχεται περίπου 1.000 επισκέπτες σε μηνιαία βάση ενώ εξυπηρετεί και τις ανάγκες των κατοίκων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επιπλέον η δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ανάγκη του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες και πρόκειται να αποτελέσει κόμβο εξυπηρέτησης και νοσηλείας για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, ο πρόεδρος του ΙΣΝ, κύριος Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε:

«Με τη νέα μας δωρεά για την ενίσχυση της Υγείας στη χώρα μας, ευελπιστούμε να συμβάλουμε στην καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όλους τους συνανθρώπους μας, κάθε ηλικίας. Σήμερα επισκεφθήκαμε το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής καθώς και τους προβλεπόμενους χώρους ανέγερσης νέων νοσοκομείων, στην Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη, μαζί και με τον Renzo Piano και την ομάδα του RPBW, και προχωράμε άμεσα στα επόμενα βήματα, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς».

Σχεδιασμός

Toν σχεδιασμό των έργων υποδομών πρόκειται να αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο RPBW, η συμμετοχή των οποίων θα συμβάλλει στην εισαγωγή μιας νέας φιλοσοφίας που εναρμονίζει τους χώρους θεραπείας με το φυσικό περιβάλλον.

Το Σάββατο, 24 Μαρτίου, 2018, θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη τεχνικής φύσης επίσκεψη στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός αναφορικά με την παρέμβαση που θα λάβει χώρα στο νοσοκομείο στο πλαίσιο της δωρεάς.

Από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, μέχρι σήμερα, το ΙΣΝ έχει ήδη πραγματοποιήσει δωρεές ύψους άνω των €110 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν: η δωρεά προς το ΕΚΑΒ, ύψους €14 εκατομμυρίων, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, για την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων, την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια, και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ, η δωρεά ύψους €20 εκατομμυρίων για την προμήθεια και εγκατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η δωρεά για την αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στη χώρα, καθώς και η δωρεά για την ανέγερση και τον πλήρη εξοπλισμό ξενώνων φιλοξενίας συγγενών ασθενών σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια.

Επιπλέον, σημαντικό αντίκτυπο είχε η πρωτοβουλία του ΙΣΝ, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», για τη δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.