ΙΣΝ: Επανεκκίνηση της διαδικασίας κατασκευής τριών νέων δημόσιων νοσοκομείων

  • Ρούλα Τσουλέα
ΙΣΝ
Πρόκειται για τα νέα νοσοκομεία Σπάρτης και Κομοτηνής και το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Υπογράφηκε σήμερα Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023, η σύμβαση για την έναρξη της κατασκευής τριών νέων δημοσίων νοσοκομείων, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η υπογραφή σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της διαδικασίας κατασκευής των τριών νοσοκομείων, η οποία είχε «παγώσει» εξαιτίας πολλαπλών εμποδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαγωνισμός για τα τρία νοσοκομεία είχε ακυρωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Και αυτό διότι οι προσφορές που είχαν κατατεθεί ήταν έως και δυόμιση φορές υψηλότερες από τις προβλεπόμενες.

Τα τρία νέα δημόσια νοσοκομεία που «ξεμπλοκάρουν» είναι:

  • Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής – ΙΣΝ
  • Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – ΙΣΝ
  • Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης – ΙΣΝ

Προϋπολογισμός ύψους 500 εκατ. δολαρίων

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το Ίδρυμα, επισημαίνοντας πως η αύξηση του προϋπολογισμού για τα συγκεκριμένα έργα διαμορφώνει την συνολική επένδυση του ΙΣΝ για τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ) σε ποσό άνω του ενός (1) δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τα τρία νοσοκομεία θα παραδοθούν πλήρως εξοπλισμένα στο Ελληνικό Δημόσιο. Αποτελούν περίπου το ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού (θα κοστίσουν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια).

«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και καμιά φορά τα μέσα αγιάζονται προς όφελος του σκοπού. Η δέσμευσή μας για στήριξη της δημόσιας υγείας, επέκταση της πρόσβασης στις υπηρεσίες της, ενίσχυση της ποιότητας της περίθαλψης για όλους και ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής είναι ακλόνητη ακόμα και στις ιδιαίτερα δύσκολες, τωρινές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΝ κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Η νέα συμφωνία για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων μάς γεμίζει υπερηφάνεια αλλά και ευθύνη, αποδεικνύοντας πως ενώ οι πόροι μας δεν είναι αστείρευτοι, είναι αστείρευτη η δύναμη και η αφοσίωσή μας προς όφελος της κοινωνίας».

Τελικός ανάδοχος του έργου είναι ο Όμιλος ΑΒΑΞ, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα και στην Κύπρο.