ΙΣΑ: βάλτε φόρο σε τσιγάρα- αλκοόλ για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ!

  • Iatropedia
Στον αέρα απειλούν να τινάξουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας οι οριζόντιες επιβαρύνσεις του ασθενή και οι συνεχόμενες περικοπές στην φαρμακευτική και νοσηλευτική του περίθαλψη, τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) και προτείνει μια άλλου τύπου ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.

Η επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων όπως για παράδειγμα το 1 ευρώ σε κάθε συνταγή και τα 25 ευρώ σε κάθε νοσηλεία που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών επιβαρύνουν δραματικά τον ασθενή χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά στην εξοικονόμηση πόρων, σημειώνουν χαρακτηριστικά τα μέλη του ΙΣΑ.

Γι αυτό στο πλαίσιο αυτό ο ΙΣΑ προτείνει να υπάρξει ειδική φορολογία υπέρ του ΕΟΠΥΥ κατά 0,5% στα προϊόντα καπνού και 1% στα αλκοολούχα ποτά.

«Πρόκειται για ανθυγιεινές συνήθειες που συσχετίζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας και οδηγούν σε μεγάλες επιβαρύνσεις το σύστημα υγείας.

Αντίθετα οι αποσπασματικές οριζόντιες επιβαρύνσεις πλήττουν δυσβάστακτα τον ασθενή ο οποίος καλείται πλέον εκτός των άλλων να πληρώνει συμμετοχή που φτάνει μέχρι και 45% για την φαρμακευτική του περίθαλψη» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.