ΙΣΑ: Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ, δόθηκαν 98 βεβαιώσεις, για την κάλυψη 195 θέσεων στις ΤΟΜΥ στην Αθήνα. Οι αιτήσεις των γενικών ιατρών είναι 29, των παθολόγων 30 ενώ οι υπόλοιποι είναι παιδίατροι.
Πρέπει μάλιστα να επισημανθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι από τους γιατρούς που έκαναν αίτηση δεν πρόκειται να αποδεχτούν τη θέση καθώς οι αμοιβές που προβλέπονται είναι απαράδεκτα χαμηλές.
Η εικόνα είναι χειρότερη στην περιφέρεια, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων είναι πολύ λιγότερες από τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί. Παρά την παράταση που δόθηκε και την αγωνιώδη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας που υπουργείου Υγείας που χρησιμοποίησε υποσχέσεις και απειλές ,οι θέσεις παραμένουν ακάλυπτες.
Ο ΙΣΑ από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ενδιαφέρον για τη στελέχωση των ΤοΜΥ καθώς προβλέπεται για τους ιατρούς μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση, χωρίς κίνητρα και με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από την προσφορά τους.
Καθώς μάλιστα η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί είναι προσωρινή μέσω ΕΣΠΑ, όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι Μονάδες να καταρρεύσουν. Το νέο σύστημα θα προσελκύσει αναγκαστικά μόνο όσους επαγγελματίες αναζητούν μια πρόχειρη και προσωρινή λύση πριν κάνουν το επόμενο βήμα τους.
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:
«Το υπουργείο Υγείας επεχείρησε να δημιουργήσει έναν υγειονομικό στρατό με… ψίχουλα! Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχειρείται να δομηθεί διακατέχεται από προχειρότητα και ιδεοληψία . Αντιμετωπίζει τους γιατρούς ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας ενώ προβλέπει για τους πολίτες φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει με σεβασμό τον Έλληνα επιστήμονα που αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Ο ιατρικός κόσμος θα προτιμήσει να πάρει το δρόμο της ξενιτιάς παρά να εργαστεί σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν την επαγγελματική επιβίωση και την αξιοπρέπειά του. Δυστυχώς για άλλη μια φορά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέδειξε ότι δεν μπορεί να διακρίνει το αυτονόητο και ότι ο σχεδιασμός της είναι ασκήσεις επί χάρτου που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.»