ΙΣΑ: Ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ λόγω γρίπης κατά την φετινή χρονιά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με 185 ανθρώπους να έχουν χάσει μέχρι σήμερα την ζωή τους από γρίπη (αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο), ο ΙΣΑ σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για ρεκόρ θανάτων από γρίπη!

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΙΣΑ:

Βαρύ είναι το τίμημα που πλήρωσε η χώρα μας, για την ολιγωρία του υπουργείου Υγείας, στην αντιμετώπιση της επιδημίας της γρίπης καθώς φέτος καταγράφηκε θλιβερό ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών ασθενών, σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας.

Ειδικότερα από την αρχή της επιδημίας, μέχρι σήμερα, 185 έχασαν τη ζωή τους και 403 άτομα έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ.

Κατά την προηγούμενη περίοδο (2014-2015), 111 ασθενείς κατέληξαν και 233 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.

Την περίοδο 2013-214, 145 κατέληξαν ενώ 330 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Την περίοδο 2012-2013, κατεγράφησαν 43 θάνατοι και 108 εισαγωγές σε ΜΕΘ ενώ την περίοδο 2011-2012 οι θάνατοι ήταν 54 και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ 121.

Όπως διαπιστώνεται κατά τη φετινή χρονιά είχαμε το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ, της τελευταίας πενταετίας. Το υπουργείο Υγείας, έχει βαρύτατες ευθύνες, για σωρεία παραλείψεων που οδήγησαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα.

Καθώς:
α) είναι η μοναδική χρονιά που δεν έγινε το φθινόπωρο , η επιβεβλημένη εκστρατεία ενημέρωσης των ομάδων υψηλού κινδύνου, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι φέτος ο πληθυσμός είχε τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από κάθε άλλη χρονιά.
β) δεν υπήρξε μέριμνα , για να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να κλείσουν κλίνες λίγο πριν από την έναρξη της επιδημίας της γρίπης.
γ) τα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες παραμένουν ακέφαλα ,χωρίς διοικήσεις , με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η επιδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν