ΙΣΑ: Πρωτοβάθμια Φροντίδα με επικίνδυνες προεκτάσεις για τους ασθενείς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
O ΙΣΑ καταγγέλλει το απολυταρχικό, αντιαναπτυξιακό και επικίνδυνο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, «το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς από τον οικογενειακό γιατρό (gatekeeping), αποτελεί έγκλημα κατά των ελλήνων ασθενών και κατά του ιατρικού κόσμου. O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει το απολυταρχικό, αντιαναπτυξιακό και επικίνδυνο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να θεσπίσει εκτελώντας τις εντολές της τρόικας. Καθώς υποβαθμίζει δραματικά τη δημόσια υγεία, στερώντας από τους έλληνες ασθενείς, την πρόσβαση στο υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό».

Ο ΙΣΑ θεωρεί ότι το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς από τον οικογενειακό γιατρό (gatekeeping), αποτελεί έγκλημα κατά των ελλήνων ασθενών και κατά του ιατρικού κόσμου, ο οποίος με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγηθεί στην μετανάστευση.

Και σχολιάζει ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπηρετεί τις επιταγές των δανειστών, για σκληρή λιτότητα στην υγεία και εξοικονόμηση χρημάτων, εις βάρος της υγείας του ελληνικού λαού. Με το σύστημα του gatekeeping, το οποίο έχει συμφωνήσει με την τρόικα, εμποδίζει την πρόσβαση των ασθενών, στο υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της χώρας που έχει γίνει ανάρπαστο από τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών.

Έτσι δημιουργούν ασθενείς δύο ταχυτήτων, εκείνους που θα έχουν τη δυνατότητα να επιβαρυνθούν οικονομικά την επίσκεψη στους εξειδικευμένους ιατρούς και εκείνους που θα εξαρτώνται από τις χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εξαργυρώνοντας κομματικά γραμμάτια, ανοίγει το δρόμο στο να εκτελούν ιατρικές πράξεις μη γιατροί, γεγονός κάτι που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Το Δ.Σ του ΙΣΑ με ομόφωνη απόφασή του στη σημερινή  συνεδρίαση:

Α) Ζητά την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Νόμου, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έχει τεθεί υποκριτικά σε προσχηματικό διάλογο, αφού τα όσα περιλαμβάνει έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Β) Καλεί τους Συλλόγους Ασθενών και τους Επιστημονικούς Φορείς, σε συστράτευση κατά του καταστροφικού συστήματος που επιχειρείται να επιβληθεί.

Γ) Ζητά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, να πάρει σαφή θέση για τα όσα συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την τρόικα καθώς και για το Σχέδιο Νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τον ιατρικό κόσμο όσο και για τη δημόσια υγεία.

Αναμένουμε από τον ΠΙΣ να ενημερώσει τους Ιατρικούς Συλλόγους, για τις περαιτέρω κινήσεις του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν