ΙΣΑ προς ΕΟΠΥΥ: Ο γιατρός να συνταγογραφεί χωρίς εμπόδια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Να αρθούν άμεσα τα εμπόδια στη συνταγογράφηση ζητά ο ΙΣΑ, με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήριο Μπερσίμη.

Όπως αναφέρουν από τον ΙΣΑ στην επιστολή ORTHO-epistoli-ISA-eopyy-HDIKA-syntagografisi, «σε συνέχεια παλαιοτέρων αλλά και πιο προσφάτων εγγράφων μας για το ίδιο θέμα παρακαλούμε να δώσετε τις σχετικές εντολές και οδηγίες προς την ΗΔΙΚΑ και κυρίως να πάψετε μη νόμιμα να εγκαλείτε, να καλείτε σε απολογία και να επιβάλετε πρόστιμα στους ιατρούς που με ευσυνειδησία επιτελούν το καθήκον τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΙΣΑ».

Όπως διευκρινίζεται οι οδηγίες που έχει εκδώσει τόσο ο ΙΣΑ αλλά και ο ΠΙΣ, σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 3802/2014 απόφαση του ΣτΕ είναι σαφείς:

Οι γιατροί υποχρεούνται μεν να συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία δικαιούνται όμως στην ίδια συνταγή να συστήνουν συγκεκριμένο σκεύασμα με αναφορά στην εμπορική του ονομασία, ως προτεινόμενο. Αυτό επιβάλει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας.

«Ο ιατρός ως μόνος αστικά και ποινικά υπεύθυνος για τη χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπείας έχει δικαίωμα, αλλά κυρίως υποχρέωση προς τον ασθενή του να συστήσει εκείνο το σκεύασμα που κατά την ιατρική του κρίση και άποψη είναι το πλέον ενδεδειγμένο. Εναπόκειται πλέον στον ασθενή να ακολουθήσει τη σύσταση αυτή και να καταβάλει εξ ιδίων την ενδεχόμενη οικονομική διαφορά ή να λάβει άλλο σκεύασμα», καταλήγει ο ΙΣΑ.

Γ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν