ΙΣΑ: Να θεσπιστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο

  • Γιάννα Σουλάκη
ΙΣΑ
Με αφορμή το περιστατικό με τον 8χρονο που έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού", ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή της πολιτείας στους παιδικούς εμβολιασμούς.

Μέτρα για να διασφαλιστεί η εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού της χώρας με αφορμή την πιθανή επανεμφάνιση κρούσματος διφθερίτιδας μετά από 30 χρόνια, αλλά και μετά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, δια του προέδρου της Γιώργου Πατούλη, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το θάνατο ενός 8χρονου παιδιού από διφθερίτιδα, μία ασθένεια που είχε εκριζωθεί από τη χώρα μας, τις τελευταίες τρείς δεκαετίες και καλεί την πολιτεία να λάβει μέτρα, για να διασφαλίσει την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Στην ανακοίνωση ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που παραπληροφορεί την κοινή γνώμη και θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία και ζητά πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή του:

«Η πιθανή εμφάνιση κρούσματος διφθερίτιδας, μετά την επιδημία της ιλαράς, το τελευταίο χρόνο, συνιστά σοβαρό λόγο για να ληφθούν μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό ο ΙΣΑ καλεί την πολιτεία να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική κάλυψη των παιδιών με το βασικό εμβολιασμό, προκειμένου να κάνουν εγγραφή στο σχολείο, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Καθώς και το συστηματικό έλεγχο για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού».

ΙΣΑ: Να διασφαλιστεί η εμβολιαστική κάλυψη των προσφύγων

Ο ΙΣΑ καλεί, επίσης, το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την εμβολιαστική κάλυψη των προσφύγων και των ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και δεν έχουν πρόσβαση στις δομές της υγείας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Η εμφάνιση κρούσματος διφθερίτιδας στη χώρα μας αποτελεί καμπανάκι κινδύνου που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Καλούμε την πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, διασφαλίζοντας τη καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Αρχής γενομένης, από τα σχολεία, στα οποία θα πρέπει να ελέγχεται το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και να διασφαλίζεται η εμβολιαστική του κάλυψη. Η χώρα μας έχει ρεκόρ θανάτων από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί και είναι πλέον προφανές ότι είναι απόλυτα αναγκαία, μια σοβαρή στρατηγική, για την προστασία της Δημόσιας υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.»