ΙΣΑ: επαναφορά από την ΗΔΙΚΑ της αναγραφής φαρμάκων μόνο με τη δραστική ουσία

  • Iatropedia
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενημέρωσε χθες τα ξημερώματα τα μέλη του ότι η ΗΔΙΚΑ ενεργοποίησε αιφνιδιαστικά και χωρίς πρότερη ανακοίνωση την μνημονιακή επιταγή για την καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων, μόνο με δραστική ουσία.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως τονίζουν από τον ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, «το μέτρο αυτό αφαιρεί τη δυνατότητα αναγραφής της εμπορικής ονομασίας από τους γιατρούς και απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα».

Ο ΙΣΑ εξάλλου εκφράζει την έντονη αντίθεση σε αυτή την αιφνίδια ενέργεια της ΗΔΙΚΑ, η οποία ήταν αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων και επιφυλλάσσεται «για την ανάληψη νέων δικαστικών ενεργειών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από το πρόχειρο αυτό μέτρο».

Επίσης σχολιάζουν:

«Είναι απορίας άξιο πως ύστερα από αυτή την αιφνίδια εξέλιξη, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η υπ. αριθμ. Γ5: 34043/11-6-2015 (ΦΕΚ Β’ 117) για τον έλεγχο των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων και η ένταξη στη ποσόστωση αυτή των πρωτότυπων φαρμάκων εκτός προστασίας.

Επαναδιατυπώνοντας τη πάγια θέση μας, σύμφωνα με την οποία μόνο ο ιατρός δύναται να χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή, προτρέπουμε τα μέλη μας να συνεχίσουν να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία στο πεδίο των σχολίων ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν