ΙΣΑ: «Εισαγωγή» γιατρών την ώρα που σπεύδουν να μεταναστεύσουν οι Έλληνες;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΙΣΑ καταδικάζει "τις πολιτικές υγείας που οδηγούν τους Έλληνες γιατρούς σε ανεργία και μετανάστευση ενώ επιχειρείται εισαγωγή γιατρών από τρίτες χώρες για την κάλυψη των αναγκών". Και όχι μόνον αυτό, αλλά καταγγέλλει και τις "μεθοδεύσεις" του υπουργείου Υγείας να φέρει γιατρούς από το εξωτερικό.

Το… λάδι στην φωτιά έριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Πέτρος Γιαννουλάτος, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση, ανέφερε ότι προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, μπορεί να γίνει και «εισαγωγή» γιατρών.

Είναι απορίας άξιον πως μια χώρα που κατά γενική ομολογία έχει πολλούς γιατρούς, θα μπορούσε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια(;) για να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Η επίλυση του προβλήματος για τις υποστελεχωμένες μονάδες ΠΕΔΥ και ΕΣΥ, θα έπρεπε πιθανώς να αναζητηθεί στην απουσία προκηρύξεων μόνιμων θέσεων στην δημόσια υγεία, αλλά και τις απάνθρωπες και αντιεπιστημονικές συνθήκες εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών που εργάζονται κάνοντας αμέτρητες εφημερίες, πληρώνονται για αυτές όποτε έχει η Πολιτεία χρήματα να τους δώσει, και έχουν να αντιμετωπίσουν την μήνη των πολιτών για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία…

Για ποιο λόγο να πάει να πάρει 1000 ευρώ μισθό επί μερικούς μόνο μήνες – ως επικουρικός- ένας επιστήμονας που για να σπουδάσει και να εξειδικευτεί χρειάστηκαν 12 χρόνια αγώνα; Προτιμά να πάει στο εξωτερικό και να λάβει 3000, 5000, 10.000 ή και παραπάνω ευρώ μηνιαίως εργαζόμενος σε έναν καθαρό, πολιτισμένο χώρο, πάλι επί πολλές ώρες αλλά …αμειβόμενος στην ώρα του!

Κίνητρα, κύριοι! Κίνητρα χρειάζονται για να έρθουν οι γιατροί στην Περιφέρεια!

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΙΣΑ:

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση που προσβάλλει το ιατρικό σώμα, το οποίο έχει οδηγηθεί στην επαγγελματική απαξίωση και στην οικονομική εξαθλίωση, εξαιτίας των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί.

Ενώ χιλιάδες νέοι γιατροί έχουν οδηγηθεί, λόγω της ανεργίας στην ξενιτειά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, για την επαγγελματική εξόντωση, του επιστημονικού προσωπικού της χώρας ,προκαλεί κατά αυτόν τον τρόπο.

Είναι προφανές ότι επιχειρεί να δικαιολογήσει την αποτυχία της, στο να χαράξει μια ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική που θα διασφαλίζει την κάλυψη των άγονων θέσεων και τη στελέχωση των Μονάδων Υγείας.

Αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ενώ το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρα μας έχει στελεχώσει τα προηγμένα υγειονομικά συστήματα ανά τον κόσμο  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να εισάγει «φθηνά» ιατρικά χέρια από το εξωτερικό!

Επιπρόσθετα τίθενται σοβαρά θέματα Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας καθώς εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά ,για την επάρκεια του ξενόφερτου ιατρικού προσωπικού που θα αποδεχθεί τις απαξιωμένες μισθολογικές και επαγγελματικές συνθήκες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να σταματήσει τις εν λόγω απαράδεκτες μεθοδεύσεις που αποτελούν προσβολή για το ιατρικό σώμα και απειλούν το επιστημονικό προσωπικό το οποίο αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                         ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν