ΙΣΑ: Διαφάνεια και ασφαλιστικές δικλείδες για κάθε παράνομη πρακτική στο χώρο της Υγείας

Ο ΙΣΑ ζητεί να χυθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο της Novartis και η Πολιτεία να δημιουργήσει τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να αποτρέπονται παράνομες και επιζήμιες πρακτικές.

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι είναι υποχρέωση και  ευθύνη της  Πολιτείας, να δημιουργήσει τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες ,προκειμένου να αποτρέπονται παράνομες  και επιζήμιες πρακτικές ,όπως αυτές  που οδήγησαν στο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ωστόσο οι υπερβολικές απόψεις που έχουν εκφραστεί με αφορμή αυτή την υπόθεση , εναντίον όλων των μελών του ιατρικού σώματος, αποτελούν πλήγμα, για τη δημόσια υγεία καθώς διαρρηγνύουν τη σχέση εμπιστοσύνης του γιατρού με τον ασθενή που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμόρφωση στη θεραπεία. Επιπρόσθετα γίνεται άκριτη δυσφήμιση  της διαδικασίας  της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που αποτελεί καθήκον του γιατρού και προϋπόθεση ορθής άσκησης του επιστημονικού του έργου.

Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση μέσα από τον έλεγχο των διαδικασιών που ορίζει ο νόμος και να διασφαλίζει ορθές πρακτικές και διαφάνεια.

Ο ΙΣΑ έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, για την αντιμετώπιση της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης ,όπως είναι η θέσπιση των  θεραπευτικών διαγνωστικών πρωτοκόλλων, η διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών  κλπ., τα οποία η πολιτεία έχει επιδείξει πρωτοφανή αδυναμία και αδιαφορία να υλοποιήσει  τα τελευταία χρόνια.

Θα πρέπει να  σταματήσει η δυσφήμηση όλου του ιατρικού σώματος , να εντοπιστούν όσοι εμπλέκονται σε παράνομες πρακτικές και να τιμωρηθούν με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν