ΙΣΑ: Δεν ευθύνεται ο ιατρικός κόσμος για την ανικανότητα του κράτους να εισπράξει τους φόρους

  • Iatropedia
Συνέχεια δίνει και σήμερα το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στο θέμα της αμοιβής των γιατρών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα δίνοντας διαστάσεις στοχοποίησης και συκοφάντησης του ιατρικού κόσμου. Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό οικονομικών και ζητεί συνάντηση μαζί του...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

«Εκχώρηση στις τράπεζες» της ευθύνης για πάταξη της φοροδιαφυγής θεωρούν από τον ΙΣΑ το μέτρο για πληρωμή των ιατρικών επισκέψερων μέσω πιστωτικής κάρτας. Ενώ παράλληλα, θέτει και θέμα ιατρικού απορρήτου που θα είναι αίφνης στην διάθεση των στελεχών στις τράπεζες.

Πάντως δεν έχει υπάρξει άλλη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα ενώ κάποιοι γιατροί φαίνεται να μην έχουν πρόβλημα ισχύος του μέτρου αυτού.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΙΣΑ:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με σαφήνεια εξέφρασε την άποψη ότι διαφωνεί απόλυτα με την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να καταστήσει υποχρεωτική (κι όχι προαιρετική όπως ισχύει μέχρι σήμερα) τη χρήση του πλαστικού χρήματος από πλευράς ασθενών, για την πληρωμή της ιατρικής επίσκεψης και κάθε άλλης ιατρικής υπηρεσίας.

Επιμένουμε ότι η απόφαση αυτή είναι παράλογη για πολλούς λόγους:

-Πρώτον, γιατί στοχοποιεί αποκλειστικά τον ιατρικό κλάδο ως ύποπτο φοροδιαφυγής. Γιατί πρέπει να είναι μόνον για τους γιατρούς υποχρεωτική η χρήση της πιστωτικής κάρτας και δεν είναι και για άλλες επαγγελματικές ομάδες; Ο φθηνός λαϊκισμός δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά αυτούς που σκόπιμα στοχοποιούν τον ιατρικό κλάδο για να συνεχίσουν οι ίδιοι ανενόχλητοι το πάρτι της φοροδιαφυγής.

-Δεύτερον, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι αυτός που πρωτοστάτησε για την υιοθέτηση μιας σειράς πολιτικών, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση , που συνέβαλε καθοριστικά στη διαφάνεια όσον αφορά την αποτύπωση των ιατρικών πράξεων κι επισκέψεων, στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και στον έλεγχο της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών. Μαθήματα νομιμότητας από γραφειοκράτες που απέτυχαν συστηματικά να ανταποκριθούν στο καθήκον τους, δεν δεχόμαστε. Ούτε θα αποδεχθούμε την άδικη στοχοποίηση και συκοφάντησή μας.

-Τρίτον, οι «εγκέφαλοι» του Υπουργείου Οικονομικών που προωθούν αυτές τις απόψεις, μπορούν να μας δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα : ποια επιπλέον φορολογητέα ύλη προσδοκούν να εισπράξουν από έναν κλάδο το 25% του οποίου είναι σήμερα άνεργο και το 25% υποαπασχολείται; Έχουν αντιληφθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών σήμερα τα βγάζει δύσκολα πέρα; Γνωρίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους ιατρούς πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία αν και έχουμε πληρώσει τους φόρους που αναλογούν, ακόμη δεν τα έχουμε εισπράξει;

-Τέταρτον, διαφωνούμε επίσης με την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για την πληρωμή ιατρικών υπηρεσιών και πράξεων, γιατί δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε τρίτους (π.χ. Τράπεζες) ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών ιατρικού περιεχομένου. Ποιος μας κατοχυρώνει ότι δεν θα γίνει χρήση από τρίτους της ηλεκτρονικής καταγραφής των π.χ. 950.000 επισκέψεων που γίνονται σε ετήσια βάση σε ψυχιάτρους όλης της χώρας; Ποιος μας κατοχυρώνει ότι το ιατρικό προφίλ αυτών των ασθενών δεν θα περάσει σε χέρια τρίτων (π.χ. ασφαλιστικές εταιρείες), γεγονός που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό τους από την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών;

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ομολογία αποτυχίας να δηλώνει το Κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά ανίκανο να ελέγξει και να εισπράξει τους φόρους του , παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν πανάκριβο ελεγκτικό μηχανισμό. Αυτό σημαίνει η εκχώρηση στις Τράπεζες της ευθύνης αυτής.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και αντίθετος στην υποχρεωτική κι όχι προαιρετική όπως είναι σήμερα, χρήση του πλαστικού χρήματος για την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων.

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η υιοθέτηση της Κάρτας Υγείας Ασθενή κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα καταγραφής, άρα και ελέγχου των ιατρικών επισκέψεων.

Επίσης, οφείλουμε ως κοινωνία να διαφυλάξουμε με κάθε μέσο το ιατρικό απόρρητο και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή και να μην επιτρέψουμε την εκχώρησή του σε τρίτους, όπως είναι τα στελέχη των τραπεζών.

Διαβάστε εδώ την επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθούμε την συνεχιζόμενη προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας από συγκεκριμένα δημοσιεύματα σχετικά με την θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την υποχρεωτική χρήση κάρτας στα ιατρεία, στα οποία ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας εμφανίζεται να επιθυμεί την συνέχιση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

Για την αποκατάσταση λοιπόν της αληθείας θα θέλαμε να επαναδιατυπώσουμε την πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στο φλέγον αυτό ζήτημα. Και συγκεκριμένα η θέση μας είναι ότι η διασφάλιση της διαφάνειας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ η τιμωρία των επίορκων γιατρών και άλλωστε ο ΙΣΑ μέσω του Πειθαρχικού του Συμβούλιου πατάσσει οιανδήποτε μορφή παραβατικότητας.

Ο ΙΣΑ έχει καταθέσει σε όλες τις ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών προτάσεις για να παταχθεί η φοροδιαφυγή όπως το άνοιγμα των λογαριασμών και έλεγχος περιουσιολογίου όλων των Δημόσιων υπαλλήλων και επαγγελματιών καθώς και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγής ως απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια εξετάσεων και χορήγηση των φαρμάκων στον ασθενή ακόμα και στα ΜΗΣΥΦΑ χωρίς την οποία να απαγορεύεται η χορήγηση φαρμάκων. Δια μέσου της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγής και της διασταύρωσης των στοιχείων μέσω των πληροφοριακών συστημάτων θα είναι δυνατή η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η διαφάνεια διασφαλίζεται με την Κάρτα Υγείας του ασθενή, που ζητά εδώ και χρόνια ο ΙΣΑ. Στην Κάρτα Υγείας θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία που αφορούν το ιστορικό του ασθενή, τις ιατρικές επισκέψεις τη συνταγογράφηση κτλ και αποτελεί το σημαντικότερο και αποτελεσματικότερο εργαλείο έλεγχου.

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση κάρτας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι για κάθε μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και η μεταβατική περίοδος. Θα ήταν καλό λοιπόν να παραδειγματιστούμε από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να πετύχουμε αυτό που όλοι επιζητούμε, ήτοι την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ομαλοποίηση της Ελληνικής Οικονομίας.

Η θέση του ΙΣΑ είναι ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί υποχρεωτικά χωρίς τη συναίνεση του ασθενή, αλλά και του έλληνα ιατρού. Και αυτό όχι μόνο γιατί έτσι είναι καταδικασμένο να αποτύχει και να καταστεί αναποτελεσματικό, αλλά και γιατί το ιατρικό απόρρητο και η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων αποτελούν νομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις των ιατρών, υπέρτερα αγαθά έναντι της αδιαμφισβήτητης ανάγκης πάταξης της φοροδιαφυγής, όπου υπάρχει. Το κράτος οφείλει να εφαρμόσει άλλα μέτρα και όχι να επιχειρεί για ακόμη μία φορά να επιβάλει μέτρα σε βάρος μίας από τις βασικότερες Ιπποκράτειες Αρχές που διασφαλίζει τη φύση της σχέσης μεταξύ ιατρού και ασθενή ως μια σχέση προσωπική, μία σχέση εμπιστοσύνης. Ο χώρος της παροχής υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ισότιμα με τα εμπορικά καταστήματα. Μία τράπεζα δεν έχει κανένα λόγο να γνωρίζει αν και πόσες φορές επισκέφθηκε ο πελάτης της τον ψυχίατρό του. Θα πρέπει λοιπόν ΠΡΩΤΑ να διασφαλιστεί το ιατρικό απόρρητο.

Θα θέλαμε επίσης να σας επισημάνουμε ότι με ικανοποίηση λάβαμε γνώση δικών σας ανακοινώσεων, όπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου αναφέρατε ότι διεξάγονται μελέτες για παροχή κινήτρων σε πολίτες και επιχειρήσεις, ώστε να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, ακόμη και για τις ιατρικές δαπάνες. Είχατε τότε τονίσει ότι ακόμη εξετάζονται τρόποι μείωσης των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις για τις συναλλαγές με κάρτες, ενώ εξετάζεται είτε η αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου εφόσον το σύνολο των δαπανών του φορολογουμένου γίνει με κάρτα, είτε να δοθεί υψηλότερο αφορολόγητο όριο από το υφιστάμενο των 9.550 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν κάρτες.

Σε όλα αυτά βεβαίως είμαστε υπέρ αφού βεβαίως όπως αναφέρατε δοθούν κίνητρα και τρόποι μείωσης της προμήθειας! Είμαστε όμως αντίθετοι στην υποχρεωτική χρήση κάρτας ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ χωρίς να βρεθούν οι συγκεκριμένες λύσεις της οποίες είχατε προαναγγείλει! Για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες για τις οποίες θα είναι τροχοπέδη η χρήση πλαστικού χρήματος. Υπάρχουν συμπολίτες μας υπερχρεωμένοι, υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε ένα ΕΥΡΩ στο λογαριασμό τους και αναγκάζονται να δανείζονται για να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τι θα συμβεί με αυτές τις κοινωνικές ομάδες;

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Επίσης διατυπώσαμε την αντίρρηση μας ως προς την περαιτέρω χρέωση του ιατρού με τραπεζικές προμήθειες λόγω της χρήσης των μηχανημάτων. Σε μια τόσο δύσκολη εποχή όπου νέοι ιατροί αναγκάζονται να μεταναστεύουν, οι παλαιότεροι κλείνουν τα ιατρεία λόγω των clawbacks, rebates και μη καταβολής των οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ, η περαιτέρω επιβάρυνση των ιατρών θα έχει επαχθή αποτελέσματα για την διαβίωση τους. Τι ζητήσαμε λοιπόν; Να μην μολύνεται η σχέση του γιατρού με τον ασθενή του, με αυτή την διαδικασία η οποία θα αποτελέσει περαιτέρω ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Και να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση κόστους στη λειτουργία των ιατρείων, η οποία θα μετακυληθεί στον ασθενή.

Όπως ο ίδιος έχετε διατυπώσει η παραοικονομία στη χώρα φτάνει στα 45 δις το χρόνο. Βεβαίως όποιος αναφέρει ότι για αυτή την κατάσταση ευθύνονται μόνο οι γιατροί ή οι δικηγόροι θα ήταν ΨΕΥΤΗΣ και ΛΑΪΚΙΣΤΗΣ. Πράγματι με τον ψηφιακό έλεγχο, οι φόροι που διαφεύγουν θα μπορούσαν να είναι λιγότεροι, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί σε όλους τους τομείς της οικονομία όχι μόνο στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Παράδειγμα είναι το Ισραήλ και η Φινλανδία που έχουν καταστρώσει αποτελεσματική ψηφιακή πολιτική με αντικίνητρα για πολίτες και επιχειρήσεις. Οι χώρες όμως αυτές κατ’ αρχάς επέβαλαν την υποχρεωτικότητα του πλαστικού χρήματος σε όλες τις υπηρεσίες και όχι μόνο στις ιατρικές υπηρεσίες αφού όμως πρώτα υπήρξε μεταβατική περίοδος και αφού βεβαίως είχαν επιλυθεί τα ανωτέρω ζητήματα.

Δια τούτου σας καλούμε όπως επανεξετάσετε το μέτρο υποχρεωτικής χρήσης καρτών για τις ιατρικές υπηρεσίες και επιθυμούμε να συζητήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ώστε να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας.