ΙΣΑ: Δεν αποδεχόμαστε τον συμψηφισμό όσων μας χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ με rebate και clawback

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΙΣΑ διαμαρτύρεται έντονα και δηλώνει την αγανάκτησή του για την αιφνιδιαστική και εκβιαστική απόφαση, για το συμψηφισμό των οφειλών του ΕΟΠΥΥ με το ποσό rebate και clawback.

«Δεν αποδεχόμαστε καμία καταβολή από τους γιατρούς εάν δεν αποπληρωθούν πρώτα όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2010», διαμήνυσαν χθες από τον ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα σε ύφος ιδιαίτερα αυστηρό και αποφασιστικό! Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι είναι στο «χέρι» τους να ελέγξουν όσα σκοπεύουν να πράξουν ΥΥΚΑ και ΕΟΠΥΥ…

Η διαμαρτυρία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαμαρτύρεται έντονα και δηλώνει την αγανάκτηση του, για την αιφνιδιαστική και εκβιαστική απόφαση, για το συμψηφισμό των οφειλών του Φορέα, με το ποσό rebate και clawback που οφείλει ο κάθε πάροχος για τα έτη 2013 και εφεξής. Πρόκειται για μια απόφαση που θα οδηγήσει στον αφανισμό των εργαστηρίων, πολυιατρείων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών, καθότι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ενόψει των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της φορολογικής και ασφαλιστικής λαίλαπας.

Ληξιπρόθεσμα

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ έχουν αφήσει μεγάλα ποσά ληξιπρόθεσμα προς τους ιατρούς ,για τα οποία φέρει την αποκλειστική ευθύνη ο ΕΟΠΥΥ ως καθολικός διάδοχος. Οφείλει λοιπόν πρώτα να προβεί σε ολική αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων και αφού αποπληρωθούν ΠΛΗΡΩΣ τα ληξιπρόθεσμα να ξεκινήσει η καταβολή 120 δόσεων όπως ισχύει και για τους λοιπούς οφειλέτες του δημοσίου.

Τονίζουμε ότι  είναι απαράδεκτο να έχει  γίνει υποκοστολόγηση ιατρικών εξετάσεων έως και 70% και να επιβάλλεται η παρακράτηση Clawback και Rebate από τις επόμενες υποβολές, με τις οποίες είναι αδύνατο φυσικά λόγω της υποκοστολόγησης να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή οι ιατροί και τα πολυιατρεία.

Τηλεφωνήματα

Δείτε τι καταγγέλλουν από τον ΙΣΑ:

«Οι ιατροί έλαβαν σήμερα αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις από τις ΠΕΔΙ Αθήνας για να ανακαλέσουν την εναντίωση τους για την ως άνω κατάσταση. Μάλιστα ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να ανακαλέσουν με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος τους αν και στις περιφερειακές ΠΕΔΙ γίνεται δεκτή.

Είναι τραγικό να τίθενται τέτοια εκβιαστικά διλήμματα ενώ ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να χρωστάει στους γιατρούς. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτή την κατάσταση και αιτούμαστε την άμεση αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων».