ΙΣΑ: Ατυχής και άστοχη η ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ για τις αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΗΔΙΚΑ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στην ΗΔΙΚΑ εξαιτίας της ξαφνικής τροποποίησης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την υποχρεωτική αναγραφή του ICD10 σε όλες τις εξετάσεις, στην οποία τονίσαμε το χάους που δημιουργήθηκε εξαιτίας αυτής της αιφνίδιας τροποποίησης.

Όπως αναφέρουν από τον ΙΣΑ, «πρέπει να επισημανθεί ότι ουδείς αμφισβήτησε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθορίζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που περιγράφονται στη με αριθ. πρωτ. Γ3γ/40426/5-7-2016 (ΦΕΚ2221/Β’/18-7-2016) υπουργική απόφαση με θέμα: «Κανόνες Παραπομπής Διαγνωστικών Εξετάσεων » όπως αυτή τροποποιήθηκε με την με Αριθμ. Γ3γ/οικ.56177 – ΦΕΚ B 2324 –27.07.2016 υπουργική απόφαση.

Ουδείς αναφέρθηκε στην ύπαρξη μη συναίνεσης του ιατρικού κόσμου, αντιθέτως τονίσαμε την ανάγκη πληροφόρησης για την αποφυγή του χάος που έχει δημιουργηθεί, αλλά και συνδρομής από την ομάδα εργασίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΙΣΑ.  Η έλλειψη ενημέρωσης άλλωστε από πλευράς της ΗΔΙΚΑ αποδεικνύεται παραχρήμα από μια γρήγορη περιήγηση στο διαδικτυακό της χώρο, όπου σε καμία ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων από 3/10/2016.

Οφείλει λοιπόν η ΗΔΙΚΑ να δείχνει σοβαρότητα τόσο στην τροποποίηση του συστήματος όσο και στις ανακοινώσεις που εκδίδει, καθότι η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη για την οποία φέρουν ευθύνη μόνο οι γιατροί και κανείς δεν πρέπει να παρακωλύει την άσκηση της ιατρικής, πόσω δε μάλλον σε τόσο χαλεπούς καιρούς που οι ασθενείς πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το φάρμακο τους σε ιδιωτική βάση».

Διαβάστε παρακάτω την σχετική ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ:

Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων και διαμαρτυριών σχετικά με την ενσωμάτωση νέας λειτουργικότητας στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,  η Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε υπογραμμίζει τα εξής:

Οι πρόσφατες αλλαγές στην Η/Σ καθορίζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που  περιγράφονται στη με αριθ. πρωτ. Γ3γ/40426/5-7-2016 (ΦΕΚ 2221/Β’/18-7-2016) υπουργική απόφαση με θέμα: «Κανόνες Παραπομπής Διαγνωστικών Εξετάσεων» όπως αυτή τροποποιήθηκε με την με Αριθμ. Γ3γ/οικ.56177 – ΦΕΚ B 2324 – 27.07.2016 υπουργική απόφαση. Επομένως, το γεγονός ότι δεν υπάρχει συναίνεση θεσμικού ιατρικού οργάνου δεν ισχύει, δεδομένου ότι η ιατρική κοινότητα έχει ενημερωθεί από τον Ιούλιο του 2016 με το σχετικό ΦΕΚ σχετικά με το πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο μπορεί να εκδηλώνονται σε τέτοιο βαθμό αντιδράσεις κάθε φορά που η ΗΔΙΚΑ ευθυγραμμίζει την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με ό,τι ο νόμος ορίζει.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από τον Μάρτιο ήδη έχουν γίνει σχετικές συναντήσεις ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κατά τη διάρκεια των οποίων οι εκπρόσωποί τους έχουν ενημερωθεί, έχουν εξετάσει και έχουν συμφωνήσει για την εφαρμογή των κανόνων. Επιπλέον, εκτενής σχετική συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα τόσο στον σχετικό τύπο όσο και στο ειδικό forum της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (μέσω του οποίου ενημερώνονται οι τρίτοι κατασκευαστές λογισμικού προκειμένου να προσαρμόσουν τα συστήματά τους).

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. υλοποιεί μηχανογραφικά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και στην προκειμένη περίπτωση υλοποιήθηκε η απαίτηση για συσχέτιση κάθε εξέτασης με την διάγνωση για την οποία συνταγογραφείται (ή για την οποία παραπέμπεται ο ασθενής),ώστε να μπορούν να ενεργοποιηθούν στην συνέχεια ο πρώτος κανόνας παραπομπής με βάση το ICD10 και την ειδικότητα (όπως περιγράφεται και στο Παράρτημα Α του σχετικού ΦΕΚ) αλλά και ο επόμενος κανόνας για το μέσο παραπεμπτικό ανά ειδικότητα και ICD-10. Έχουμε δηλαδή προς το παρόν μερική μόνο ενεργοποίηση των κανόνων που έχουν προδιαγραφεί στην υπουργική απόφαση καθώς η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης όλων των «κανόνων παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων» είναι η 1η Νοεμβρίου 2016.

Είναι προφανές πως καμία αυθαιρεσία από πλευράς Η.ΔΙ.Κ.Α. δεν έχει υπάρξει στο συγκεκριμένο ζήτημα και είναι άξιο απορίας πώς είναι δυνατό να έχουν ελλιπή και μονομερή ενημέρωση θεσμικοί φορείς όπως η Ομοσπονδία Ιατρών ΠΕΔΥ και ο ΙΣΑ όταν έχει υπάρξει όλη η δημοσιότητα που προαναφέρθηκε.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), θα εξακολουθήσει με συνέπεια να διαδραματίζει επιτελικό ρόλο στο χώρο της η-υγείας, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία  και τις υλικές υποδομές που διαθέτει, και είναι στη διάθεση κάθε θεσμικού φορέα για συνεργασία και συντονισμό ενεργειών που απαιτούνται ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα «εθελοντικού αιφνιδιασμού» του χώρου της Υγείας.