ΙΣΑ: Απόσυρση εγκυκλίου αλλά με Προεδρικό Διάταγμα

  • Iatropedia
Την άμεση έκδοση προεδρικού διατάγματος μέσω του οποίου θα αποσύρεται η εγκύκλιος που εξέδωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).

Μπορεί ο υπουργός Υγείας να απέσυρε την τελευταία στιγμή και λίγο πριν ανακοινωθεί η νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, την αιφνιδιαστική εγκύκλιο που εξέδωσε και σύμφωνα με την οποία απελευθερώνεται πλήρως το ιατρικό επάγγελμα, οι γιατροί ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Ο ΙΣΑ με ανακοίνωσή του καλεί τον υπουργό Υγείας «έστω και τώρα να προβεί στην έκδοση του προβλεπόμενου από το νόμο προεδρικού διατάγματος, με το οποίο θα θέσει τους αναγκαίους για την προάσπιση της δημόσιας υγείας περιορισμούς και την μη εμπορευματοποίηση της υγείας».

Να σημειωθεί ότι στις 4 Νοεμβρίου, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η κυβερνητική κρίση, ο υπουργός Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο η οποία δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε μη γιατρούς να ανοίξουν ιατρεία, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κάθε λογής μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η απόφαση προκάλεσε την άμεση και σκληρή αντίδραση των γιατρών οι οποίοι επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό παραχωρείται ουσιαστικά το ιατρικό επάγγελμα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, η Υγεία εμπορευματοποιείται ενώ οι γιατροί μετατρέπονται σε υπαλλήλους μεγάλων ιδιωτικών κέντρων. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα επαναφέρει την εγκύκλιο, με κάποιες αλλαγές, καθώς οι έντονες αντιδράσεις του κλάδου οδήγησαν στην προσωρινή απόσυρσή και διόρθωσή της.