ΙΣΑ: Άμεση να είναι η στελέχωση του παθολογοανατομικού στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο

  • Iatropedia
Την άμεση στελέχωση του παθολογοανατομικού τμήματος του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» με ιατρικό προσωπικό ζήτησε το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το iatropedia είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα την εξώδικο διαμαρτυρία με την οποία εξέφραζαν στην διοίκηση του νοσοκομείου την αγωνία τους οι ειδικευμένοι γιατροί στο παθολογοανατομικό τμήμα του Ιπποκράτειου της Αθήνας.

Σε αυτήν την διαμαρτυρία ανέφεραν μάλιστα ότι7 οργανικές θέσεις που προβλέπονταν μέχρι το 2012 για το τμήμα τους, το 2012 μειώθηκαν σε 6 και σήμερα είναι καλυμένες μόλις οι 4 και ο ένας εξ αυτών είναι επικουρικός γιατρός που σύντομα αποχωρεί! Εξάλλου, από τους 4 ειδικευόμενους που προβλέπονται, στην κλινική υπηρετούν μόλις 2. Το αποτέλεσμα είναι να αναλογούν ετησίως σε κάθε γιατρό 3000 εξετάσεις…

Τώρα ο ΙΣΑ επανέρχεται στο θέμα ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των γιατρών ώστε να λειτουργήσει σωστά το παθολογοανατομικό τμήμα χαρακτηρίζοντας μάλιστα το θεμα «υψίστης σημασίας».

Διαβάστε εδώ την επιστολή του ΙΣΑ:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έλαβε γνώση της εξώδικης διαμαρτυρίας των Διευθυντών και επιμελητών που υπηρετούν στο Παθαλογοανατομικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο», η οποία στρέφεται προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Σύμφωνα με την εξώδικη διαμαρτυρία των ιατρών η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο παθολογοανατομικό τμήμα του ως άνω Νοσοκομείου, έχει οδηγήσει στη δυσλειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος.

Ειδικότερα οι ιατροί αναφέρουν ότι στο Παθολογοανατομικού Τμήμα υφίστανται σύμφωνα με τον οργανισμό του Νοσοκομείου επτά θέσεις μονίμων ειδικευμένων ιατρών παθολογοανατόμων από τις όποιες όμως αφαιρέθηκε μια θέση χωρίς αιτιολογημένο σκεπτικό και από τις οποίες μόνο οι τέσσερις είναι καλυμμένες. Επιπλέον ο μοναδικός επικουρικός ιατρός που υπηρετούσε στο τμήμα με σύμβαση ορισμένου χρόνου αποχώρησε, ενώ παράλληλα υπηρετούν μόνο δυο ειδικευόμενοι αν και προβλέπονται τέσσερις θέσεις. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την οι διενεργούμενες εξετάσεις ανέρχονται σε 10.000 ετησίως , το μεγαλύτερο δε μέρος αυτών είναι μεγάλα και περίπλοκα παρασκευάσματα με χρονοβόρα ενασχόληση, με συνέπεια να αναλογούν περίπου 2.500 εξετάσεις ανά ιατρό και σε περιόδους αδειών 3.000 εξετάσεις. Πρέπει δε να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το έγγραφο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής με διεθνή βιβλιογραφική τεκμηρίωση και με τίτλο « Πρόταση Προϋποθέσεων Καλής Λειτουργίας Παθολογοανατομικών Εργαστηρίων» αναφέρεται ο αριθμός 1.000 δειγμάτων ετησίως ανά ειδικευμένο ιατρό, δηλαδή πολλαπλάσια διαγνωστική εργασία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος έχει κομβικό ρόλο στη θεμελίωση της διάγνωσης πλήθους νόσων, στη διευκόλυνση του ρόλου των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων και στην εξέλιξη της υγείας πολυάριθμων ασθενών. Όπως είναι γνωστό η λειτουργία του Παθολογοανατομικού Τμήματος έρχεται σε συνάρτηση με τη βελτίωση της θεραπείας των ασθενών καθότι διαπιστώνεται η νόσος και ο ιατρός δύναται να χορηγήσει τη καλύτερη δυνατή θεραπεία. Πλην όμως εξαιτίας της έλλειψης ιατρού προσωπικού αυτό καθίσταται δυσχερές καθότι οι απαντήσεις καθυστερούν πολλές φορές πέραν του μήνα, αν και οι συγκεκριμένοι ιατροί ξεπερνούν τα όρια τους για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στο λειτούργημα που επιτελούν.

Επειδή το ζήτημα είναι ύψιστης σημασίας για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου και κατ' επέκταση την προάσπιση της υγείας των ασθενών αιτούμαστε όπως κάνετε δεκτό το αίτημα των ιατρών για την άμεση στελέχωση του Παθολογοανατομικού τμήματος από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν