ΙΣΑ: Αφανισμός για πολυϊατρεία, εργαστηριακούς – κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στον αφανισμό οδηγεί το υπουργείο Υγείας, πολυϊατρεία και ιατρούς με ειδικότητες εργαστηριακές και κλινικοεργαστηριακές που καλούνται να πληρώσουν παράλογα και καταστροφικά ποσά clawback. Αυτό επισημαίνουν από τον ΙΣΑ σε επιστολή που απέστειλαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, εκφράζει την αγανάκτηση των μελών του που ενημερώθηκαν για το clawback Α΄ εξαμήνου 2017 με το οποίο καλούνται οι γιατροί, εργαστήρια, πολυϊατρεία, να επιστρέψουν από τα δεδουλευμένα τους τεράστια ποσά.

Τα ποσά που αναφέρονται είναι πραγματικά καταστροφικά για τους γιατρούς, καθώς αγγίζουν ανάλογα με την κατηγορία της εκάστοτε εξέτασης, έως και το 50%!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό clawback και rebate των καρδιολόγων για τις ιατρικές πράξεις για το Α΄ εξάμηνο του 2017, φτάνει το 70%.

Για παράδειγμα  για το triplex καρδιάς που κοστολογείται  58 ευρώ, η τελική αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ είναι 15,27 ευρώ. Για το test κοπώσεως η αμοιβή από τον ΕΟΠΥΥ είναι 9,3 ευρώ ,για το Holter ρυθμού 4,1 ευρώ και το Holter πιέσεως 7,6 ευρώ.

Ο ΙΣΑ είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι η κοστολόγηση των νέων εξετάσεων χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και χωρίς αύξηση των ορίων των διαγνωστικών εξετάσεων, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ιατρικό κόσμο και θα οδηγήσει σε κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τι ζητούν

Για το λόγο αυτό ζητεί τώτα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2018 και να πραγματοποιηθεί για το 2017 αύξηση της χρηματοδότησης των κωδικών από αδιάθετα κονδύλια και μεταφορά χρημάτων από άλλους κωδικούς.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι τα ποσά του clawback, είναι καταστροφικά και θα έχουν ως μοναδική συνέπεια τον «αφανισμό» των γιατρών που έχουν πληγεί ήδη σε τεράστιο βαθμό και εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα για να επιβιώσουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν