Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Πώς θα αυξηθούν κατά 300% οι μεταμοσχεύσεις νεφρού

  • Iatropedia newsroom
Μετά την περίοδο της πανδημίας και λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης αντιμετώπιζε καθυστερήσεις στις μεταμοσχεύσεις.

Για το εντατικό πρόγραμμα των μεταμοσχέυσεων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μίλησε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας&Θράκης), Δημήτρης Τσαλικάκης.

Ο δοικητής τόνισε ότι το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα για τις μεταμοσχεύσεις υλοποιείται, αφού μετά την περίοδο της πανδημίας της COVID-19 και λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων στην Βόρεια Ελλάδα, οι μεταμοσχεύσεις παρουσίασαν μεγάλες καθυστερήσεις, ειδικότερα αυτές που αφορούσαν τους νεφρούς.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο MEGA, δηλωσε ότι υπήρξε άμεση συνεννόηση με το Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» αλλά και το ΑΧΕΠΑ για την μετακίνηση αναισθησιολόγων και νοσηλευτών, ώστε να μπορούν να γίνουν τα χειρουργία των μεταμοσχέυσεων στο Ιπποκράτειο.

«Στόχος μας είναι μέχρι 28 Μαΐου να έχουν γίνει 13 μεταμοσχεύσεις νεφρών από ζώντες δότες., συν τις 7 που θα έκανε το Ιπποκράτειο μόνο του. Σύνολο 20 μεταμοσχεύσεις σε 13 εβδομάδες. Όλη την προηγούμενη χρονιά κάναμε 18», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσαλικάκης.

Στη λίστα των μεταμοσχεύσεων υπάρχουν αυτήν την στιγμή 46 άνθρωποι, αλλά ο διοικητής εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Στο Ιπποκράτειο σήμερα υπηρετούν μόλις επτά αναισθησιολόγοι, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις μεταμοσχεύσεις. Οι μετακινήσεις από το ΑΧΕΠΑ στο Ιπποκράτειο ωστόσο προκαλούν αντιδράσεις στους εργαζομένους

«Θα μας δώσει την δυνατότητα από δυο μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες που είχαμε τον μήνα να τις αυξήσουμε σε έξι το μήνα. Δηλαδή έχουμε έναν τριπλασιασμό των μεταμοσχεύσεων από ζώντες δότες που έχουμε ανά μήνα», όπως ανέφερε ο Παντελής Σαραφίδης, Καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ.

Δείτε τι είπε ο κ.Τσαλικάκης:


Με πληροφορίες από: ertnews.gr / Φωτογραφία iStock