Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Από στρεπτόκοκκο και RSV κατέληξε ο 4χρονος – Τι αναφέρει το Ιατρικό Ανακοινωθέν

  • Γιάννα Σουλάκη
RSV
Ραγδαία ήταν η εξέλιξη των συμπτωμάτων στο 4χρονο αγοράκι, με αποτέλεσμα να καταλήξει μέσα σε ελάχιστα 24ωρα.

Είναι το δεύτερο περιστατικό που χάνεται από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS-invasive Group A Streptococcus) στην Ελλάδα μέσα μόλις 20 ημέρες.

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2023 από επιπλοκές του στρεπτόκοκκου χάθηκε ένα ακόμη υγιέστατο 8χρονο αγοράκι μέσα σε λίγα 24ωρα.

Το νεότερο περιστατικό είναι το 8ο θανατηφόρο που καταγράφεται στην Ελλάδα κατά τον τελευταίο χρόνο.

Δείτε επίσης: Τ. Χατζής για θάνατο 8χρονου: «Στο σηπτικό σοκ λίγα μπορείς να κάνεις» – Τι να προσέξουν οι γονείς

Αυτή τη φορά το αγοράκι μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο Κέντρο Υγείας Πρίνου στις 6 Ιανουαρίου με υψηλό πυρετό και βαριά συμπτώματα βρογχιολίτιδας, ενώ μέσα σε λίγες ώρες εμφάνισε ραγδαία επιδείνωση, απόρροια της κεραυνοβόλου μορφής του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου.

Οι γιατροί στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου μεταφέρθηκε, δεν κατάφεραν να του προσφέρουν πολλά, καθώς το παιδί παρουσίασε σηπτικό σοκ και καταπληξία.

Από την ειδική μικροβιολογική εξέταση των βρογχικών εκκρίσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, «προέκυψε θετικό αποτέλεσμα για RSV (αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) καθώς και για πυογόνο στρεπτόκοκκο (streptococcus pyogenes)«, όπως αποδείχθηκε.

Δείτε επίσης: Αγοράκι 4 ετών πέθανε μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού

Δείτε την ανακοίνωση του νοσοκομείου

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Άρρεν 4,5 ετών, μεταφέρθηκε από τους οικείους του στο Κέντρο Υγείας Πρίνου κατά τις βραδινές ώρες της 6ης Ιανουαρίου με κλινική εικόνα εμπύρετης βρογχιολίτιδας, όπου και αντιμετωπίστηκε αρχικά. Λόγω επιδείνωσης της κλινικής εικόνας κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο ΓΝ Καβάλας. Λόγω περαιτέρω επιδείνωσης της γενικής κατάστασης με επιμονή του εμπύρετου, αναπνευστική δυσχέρεια και συνοδό αιμοδυναμική αστάθεια, αποφασίστηκε η διασωλήνωση του ασθενούς και η διακομιδή του για περαιτέρω υποστήριξή του στη ΜΕΘ Παίδων του Γ.Ν.Θ Ιπποκράτειο.

Ο ασθενής εισήχθη στις 7 Ιανουαρίου απογευματινές ώρες σε πολύ βαρειά γενική κατάσταση. Παρά τις προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και τη μέγιστη αναπνευστική και λοιπή υποστήριξη, κατέληξε σήμερα τα ξημερώματα.

Από ειδική μικροβιολογική εξέταση των βρογχικών εκκρίσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, προέκυψε θετικό αποτέλεσμα για RSV (αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) καθώς και για πυογόνο στρεπτόκοκκο (streptococcus pyogenes). Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και τη συμπαράστασή μας στο βαρύ πένθος τους. Εκ της Δοικήσεως του Νοσοκομείου.