«Ύποπτοι θάνατοι» από αντιγριπικό εμβόλιο στην Ιταλία! Γιατί ανησυχούν οι αρχές

  • Iatropedia
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην γειτονική χώρα εξαιτίας σειράς "ύποπτων θανάτων", μετά τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου Fluad . Αρχικά, οι θάνατοι ηλικιωμένων που επήλθαν λίγες ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου, σύμφωνα με τον Τύπο, ήταν τέσσερις και σε διάστημα περίπου τεσσάρων ημερών αυξήθηκαν σε 16.

Πρόκειται για άτομα άνω των 65 ετών και δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν υπάρχει, πράγματι, ουσιαστική σχέση ανάμεσα στους θανάτους αυτούς και στο αντιγριπικό εμβόλιο . Για την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων θα χρειασθούν περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Ιταλίας (AIFA) κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται και επισήμανε ότι ακόμη δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το εμβόλιο ευθύνεται για τους θανάτους.

Όπως ανακοίνωσε οι δοκιμές του εμβολίου κατά της γρίπης που ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα, έχουν δείξει ότι το φάρμακο είναι ασφαλές. Επισήμανε ακόμη ότι απαγόρευσε προληπτικά την διάθεση δύο παρτίδων του εμβολίου FLUAD .

«Τα αποτελέσματα των δοκιμών επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του εμβολίου κατά της γρίπης», όπως ανακοίνωσε ο AIFA σε κοινή δήλωση που εξέδωσε με το υπουργείο Υγείας. Οι δοκιμές επί των παρτίδων ήταν «απολύτως αρνητικές».

Έρευνα για το όλο θέμα ξεκίνησε η εισαγγελία της Σιένα σχετικά με ενδεχόμενη παραγωγή επιζήμιων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ οι εισαγγελίες της Ρώμης, του Πράτο και των Συρακουσών στη Σικελία θα ερευνήσουν τις υποθέσεις των ύποπτων θανάτων.

Από την πλευρά της, η φαρμακευτική εταιρία Novartis τονίζει ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή και ότι στην Ευρώπη έχουν διατεθεί εκατομμύρια εμβόλια Fluad, χωρίς να έχουν προκύψει προβλήματα. Το εμβόλιο έχει διατεθεί συνολικά σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας δώδεκα ιταλικών περιφερειών.

Η εταιρία Novartis έχει εξασφαλίσει άδεια από τις ιταλικές αρχές για την παραγωγή και διάθεση τεσσάρων εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικών εμβολίων.

Δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Το εμβόλιο Fluad δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ούτε έχει κυκλοφορήσει ποτέ. “Η ασφάλεια των ασθενών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τα συγκεκριμένα περιστατικά” ανακοίνωσε η Novartis Hellas.