Υποδόριο τσιπάκι-βιοαισθητήρας για ιατρική ακριβείας!

  • Iatropedia
Ένα αυτόνομο τσιπάκι μεγέθους μόλις ενός τετρ. εκατοστού που ανέπτυξαν ερευνητές του Πολυτεχνείου της Λωζάνης μπορεί να εκτελεί πολλαπλούς ελέγχους in vivo για ημέρες ή και εβδομάδες, παρέχοντας μεγαλύτερη ιατρική ακρίβεια.

Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι η μορφή των πραγμάτων που θα έλθουν στην σύγχρονη Ιατρική: το τσιπάκι-βιοαισθητήρας που δημιούργησαν ερευνητές του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένων Συστημάτων του EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne) είναι το πρώτο στον κόσμο που μπορεί να εκτελεί συνεχώς αναλύσεις για ένα χρονικό διάστημα αυτόνομα, μετρώντας όχι απλώς θερμοκρασία και pH αλλά και μόρια που συνδέονται με τον μεταβολισμό (γλυκόζη, γαλακτικό, χοληστερόλη) καθώς και την επίδραση φαρμάκων σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα του κρύβει ένα κύκλωμα με έξι αισθητήρες, μια μονάδα ελέγχου που αναλύει τα εισερχόμενα σήματα και έναν πομπό για την αποστολή των αποτελεσμάτων σε κινητό μέσω… Bluetooth. Η ομάδα ηλεκτρομηχανικών αισθητήρων λειτουργεί με ή χωρίς ένζυμα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η συσκευή δύναται να αντιδρά σε μια ευρεία ποικιλία ενώσεων και δη για αρκετές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες, παίρνοντας ενέργεια από μια εξωτερική μπαταρία, προσαρμοσμένη στο δέρμα με ένα επίθεμα.

Το μέλλον της Ιατρικής βασίζεται σε ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια η οποία δεν θα περιορίζεται στην διάγνωση αλλά και στην δοσολογία των φαρμάκων. Οι αναλύσεις αίματος στις οποίες βασίζεται το ιατρικό προσωπικό συχνά δεν αντανακλούν την πλήρη εικόνα αφού δεν είναι παρά ένα ενδεικτικό «ενσταντανέ» της κατάστασης την στιγμή της αιμοληψίας, πριν το δείγμα πάει –μετά από ώρες ή και μέρες– για ανάλυση.

Οι δοκιμές in vivo σε ποντίκια στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (IRB) στην Bellinzona επέτρεψαν στους ερευνητές να παρακολουθούν συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης και παρακεταμόλης στα ζώα, χωρίς καλώδια να εμποδίζουν. Οι δε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εκτιμάται ότι θα αρχίσουν σε τρία με πέντε χρόνια.