Ηπατίτιδα Α στο Κέντρο Φιλοξενίας της Νέας Καβάλας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μία 6χρονη κι ένας 16χρονος από το Κέντρο Φιλοξενίας Νέας Καβάλας έγιναν το 7ο και 8ο κρούσμα αντίστοιχα, ηπατίτιδας Α μεταξύ προσφύγων που νοσηλεύτηκαν τον Αύγουστο στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο για τα κρούσματα με ηπατίτιδα Α πρόκειται για «υγειονομική βόμβα» ενώ το γεγονός επιβεβαίωσε και η διοικήτρια, Μαρία Βλάχου η οποία ενημέρωσε σχετικά και τον διοικητή της αρμόδιας 4ης ΥΠΕ.

Η ηπατίτιδα Α, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μεταδίδεται με :

– Την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή, κατά κάποιο τρόπο, με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α. Αυτό εξηγεί τον όρο « κοπρανο-στοματική» οδός μετάδοσης της ηπατίτιδας Α και το γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και σε ομάδες ατόμων με πτωχή ατομική υγιεινή.

-Τη στενή επαφή με άτομο που έχει ηπατίτιδα Α ή με σεξουαλική (στοματο-πρωκτική) επαφή.

-Σπανίως με αίμα (χρησιμοποίηση συριγγών σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών) κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της νόσου που ο ιός βρίσκεται για λίγες μέρες στο αίμα των ασθενών.

Η συνήθης κοινωνική επαφή στα πλαίσια της εργασίας ή στο σχολείο, δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α.

Για την πρόληψη της ηπατίτιδας Α υπάρχει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, που προέρχεται από αδρανοποιημένο ιό. Aπαιτούνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών που επιτυγχάνουν προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα (20 χρόνια).