Υπαρκτός ο κίνδυνος εμφάνισης κρούσματος Έμπολα στην Ελλάδα

  • Iatropedia
Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν σήμερα τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθηκής στην οποία προεδρεύει ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης. Ειδικά για τον ιό Έμπολα, ο κίνδυνος εμφάνισης κρουσμάτων στην Ευρώπη και τη χώρα μας είναι υπαρκτός και αυξάνει όσο η επιδημία δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής και όσο δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο.

Στη χώρα μας το πρόβλημα μπορεί να προκύψει οξύτερο λόγω του γεωγραφικού προτύπου και της δύσκολα ελεγχόμενης παράνομης μετανάστευσης.

Στην περίπτωση της επιδημίας από τον ιό Έμπολα, το βασικό ζήτημα που τίθεται από πλευράς βιοηθικής είναι ο περιορισμός σε καραντίνα προσώπων με συμπτώματα ύποπτα για την εκδήλωση της νόσου, καθώς και προσώπων που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Ειδικότερα, ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά τον εντοπισμό των προσώπων που ενδεχόμενα ήρθαν σε επαφή η οποία ενέχει κίνδυνο νόσησης ή μετάδοσης της νόσου και κατά πόσο η καραντίνα γι’ αυτά τα άτομα μπορεί να είναι υποχρεωτική.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής είχε εκφράσει σχετική γνώμη με αφορμή την επιδημία της γρίπης Η1Ν1. Οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ, έχουν καταστρώσει σχεδιασμό για την ιατρική προσέγγιση του προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξάνθη: Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας στο ρελαντί…

Έλυσε όλα τα προβλήματα του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ ο κ. Γρηγοράκος

Έμπρακτη στήριξη οικογενειών στο Θριάσιο

ΕΟΠΥΥ:Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για τους ασφαλισμένους! Στη σέντρα γενικός γιατρός επειδή έδωσε φάρμακα για ΧΑΠ