Υπ.Υγείας: “Κανονικά δωρεάν τα ακριβά φάρμακα για τους ασθενείς”!

  • Iatropedia
Διαψεύδει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ψαλίδι των δωρεάν ακριβών φαρμάκων για χρονίως πάσχοντες.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι τα ακριβά φάρμακα που απευθύνονται σε ασθενείς με χρόνια και σοβαρά νοσήματα θα συνεχίζουν να δίνονται χωρίς καμία συμμετοχή δεδομένου ότι χορηγούνται αποκλειστικά από τα νοσοκομεάι και συνεπώς η συμμετοχή είναι μηδενική.

Το υπ.Υγείας μιλά για ανακριβές δημοσίευμα το οποίο απέχει από την αλήθεια και αναφέρεται στην αναθεωρημένη λίστα φαρμάκων υψηλού κόστους του Ν/3816 τα οποία έχουν μηδενική συμμετοχή του ασθενούς.

“Προφανώς από έλλειψη γνώσης, παραπληροφόρηση ή έλλειψη τεκμηρίωσης , αγνοείται ότι ουδεμίαν μεταβολή στην μηδενική συμμετοχή του ασθενούς συμβαίνει για τα φάρμακα που εξαιρέθηκαν αυτής της λίστας και αυτό γιατί είναι φάρμακα που συνεχίζουν να χορηγούνται ενδονοσοκομειακά και ως εκ τούτου δεν έχει καμία συμμετοχή ο ασθενής”.

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί νέο δελτίο τιμών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργός Υγείας Μάριο Σαλμά, το οποίο θα περιλαμβάνει και νέα καινοτόμα φάρμακα τα οποία αναμένουν οι ασθενείς εδώ και δύο χρόνια καθώς δεν έχουν τιμολογηθεί σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Τακτική όμως που κοστίζει στη θεραπεία των Ελλήνων ασθενών καθώς σε σύγκριση με άλλες χώρες δεν έχουν πρόσβαση σε νέες πρωτοπόρες θεραπείες.