Ιός του Δυτικού Νείλου: Στα 268 τα συνολικά κρούσματα και 26 οι θάνατοι -15 άτομα στα νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
Δυτικού Νείλου
Δεκατέσσερα νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου κατέγραψαν οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ κατά την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 268. Συνολικά έχουν καταγραφεί 26 θάνατοι, ενώ 15 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία (7 σε ΜΕΘ και 8 εκτός ΜΕΘ).

Στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, στην Ελλάδα και έως σήμερα 04 Οκτωβρίου 2022, εντοπίστηκαν συνολικά διακόσια εξήντα οκτώ (268) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν εβδομήντα επτά (177) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ενενήντα ένα (91) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1).

Πίνακας 1: Αριθμός δηλωθέντων περιστατικών με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με και χωρίς εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), Ελλάδα, 2022, έως 04/10/2022 (ώρα 11.00)

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα (04/10/2022, ώρα 11.00), διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 14 νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί είκοσι έξι (26) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 61 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 85 έτη).

Δύο επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων).

Πρόκειται κυρίως για εκδηλώσεις εγκεφαλίτιδας , άσηπτης μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας.

Δύο επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από ιό ΔΝ αποδόθηκαν σε άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Στον Πίνακα 2 αναγράφεται η τρέχουσα κατάσταση νοσηλείας των εγχώριων περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 2022.

Πίνακας 2. Τρέχουσα κατάσταση εγχώριων περιστατικών με λοίμωξη από ιό Δυτικού Νείλου, 2022, έως 04/10/2022 (ώρα 11.00 πμ)

Τρέχουσα κατάσταση περιστατικών

Αριθμός κρουσμάτων
Συνολικός αριθμός δηλωθέντων περιστατικών: 268
Συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται: 15
Νοσηλεύονται σε κλινικές (εκτός ΜΕΘ): 8
Νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ): 7
Δεν νοσηλεύθηκαν: 33
Έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο: 192
Αριθμός θανάτων ασθενών με λοίμωξη από ιό ΔΝ: 26
Αριθμός θανάτων ασθενών με λοίμωξη από ιό ΔΝ που αποδόθηκαν σε άλλα αίτια: 2

Γεωγραφική κατανομή

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του ΔΝ (i. Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ii. Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, iii. Διαγνωστικό Τμήμα, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, iv. Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠΑΓΝΗ).