Ιός του Δυτικού Νείλου: Νεκροί 2 ασθενείς στην Ελλάδα. Έφτασαν τα 60 τα κρούσματα

  • Ρούλα Τσουλέα
ιός του Δυτικού Νείλου
Δεκαεννέα νέα κρούσματα διαγνώσθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Σε ποιες μητροπολιτικές και περιφερειακές ενότητες της χώρας έχουν εντοπιστεί. Πόσα είναι τα σοβαρά περιστατικά.

Τα πρώτα θύματα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου κατέγραψε η χώρα μας, καθώς δύο ασθενείς έχασαν την τελευταία εβδομάδα τη ζωή τους. Καταγράφηκαν επίσης ακόμα 19 περιστατικά, με επακόλουθο ο συνολικός αριθμός τους για εφέτος να ανέρχεται πλέον σε 60.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, και οι δύο ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό είχαν ηλικία άνω των 85 ετών. Επιπλέον, έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Από τους 60 ασθενείς έχουν μολύνει έως στιγμής ο ιός του Δυτικού Νείλου, οι 39 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Η μέση ηλικία των ασθενών αυτών είναι τα 72 έτη. Ο νεότερος ήταν 14 ετών και ο γηραιότερος 87 ετών. Οι εκδηλώσεις που ανέπτυξαν ήσαν:

  • Εγκεφαλίτιδα ή/και
  • Μηνιγγίτιδα ή/και
  • Οξεία χαλαρή παράλυση

Οι υπόλοιποι 21 ασθενείς είχαν ήπια νόσηση (λ.χ. πυρετό), χωρίς νευρολογικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς επίσης χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα, από τους 60 ανθρώπους που νόσησε ο ιός του Δυτικού Νείλου (συμπεριλαμβανομένων των θανόντων), μόνον οι επτά δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία.

Από τους υπόλοιπους ασθενείς, οι 32 έχουν λάβει πλέον εξιτήριο από το νοσοκομείο. Οι ασθενείς που εξακολουθούν να νοσηλεύονται ανέρχονται σε 19. Οι πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται στην εντατική και οι υπόλοιποι σε κλίνες εκτός ΜΕΘ.

Τα κρούσματα ανά περιοχή

Όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων μοιάζει μικρός. Ωστόσο σύμφωνα με μελέτη που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 περιστατικά που ήταν ασυμπτωματικά ή με πολύ ήπια συμπτώματα. Επομένως ο αληθινός αριθμός των περιστατικών είναι πολύ υψηλότερος.

Όσον αφορά τις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα κρούσματα προσβολή του ΚΝΣ, ο ιός του Δυτικού Νείλου τα προκάλεσε κυρίως στην βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα καταγράφηκαν:

  • 33 κρούσματα στην μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Τα 22 εξ αυτών ήταν περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ
  • 2 περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ στο Κιλκίς
  • 3 περιστατικά στην Πέλλα (το 1 με προσβολή του ΚΝΣ)
  • 1 περιστατικό με προσβολή του ΚΝΣ στην Πιερία
  • 12 περιστατικά στην Ημαθία. Τα 6 εξ αυτών με προσβολή του ΚΝΣ
  • 5 περιστατικά στην Χαλκιδική  (τα 4 με προσβολή του ΚΝΣ)
  • 1 περιστατικό (με προσβολή του ΚΝΣ) στη Λάρισα
  • 1 περιστατικό (με προσβολή του ΚΝΣ) στα Τρίκαλα

Υπό διερεύνηση, εξ άλλου, βρίσκονται ακόμα δύο (2) περιστατικά, το ένα (1) εκ των οποίων έχει προσβολή του ΚΝΣ.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν πως θεωρείται πιθανό και αναμενόμενο ο ιός του Δυτικού Νείλου να προκαλέσει και άλλα κρούσματα στη χώρα μας το ερχόμενο διάστημα.

Όσον αφορά άλλες χώρες της Ευρώπης, έως τις 10 Αυγούστου 2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε προκαλέσει κρούσματα και στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Φωτογραφία: iStock