Ιός Δυτικού Νείλου: Σε ύφεση λένε από το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά τα νέα κρούσματα καλά κρατούν…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εκτός από τους δύο που πέθαναν, πέντε άνθρωποι νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της χώρας με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου και από αυτούς, οι δύο είναι σε σοβαρότερη κατάσταση και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, έχουν πιστοποιηθεί 24 συνολικά κρούσματα.

Οι 16 εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα) ενώ είναι γνωστό ότι δύο τελικά κατέληξαν.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές, τα 22 κρούσματα εμφανίστηκαν στο Νομό Αργολίδας, ένα στο Νομό Αρκαδίας, ενώ για ένα τελευταίο κρούσμα δεν δόθηκε στην δημοσιότητα ο τόπος έκθεσής του στον ιό.

Αλλά το σοβαρότερο δεδομένο, αυτό που δείχνει πόσο πολλοί μπορεί αν είναι αυτοί που προσβλήθηκαν και φέτος, είναι άλλο: Για κάθε γνωστό κρούσμα με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι  αντιστοιχούν περίπου 140 άλλοι ασθενείς που προσεβλήθησαν από τον ιό, αλλά παρουσίασαν ήπια συμπτωματολογία και δεν αναζήτησαν βοήθεια.

Εάν αυτό ισχύει, τότε ο εκτιμώμενος αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί φέτος, ανέρχεται σε 2.240!

Πάντως από το ΚΕΕΛΠΝΟ γίνεται καθημερινά ενημέρωση των φορέων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για τα διαγνωσμένα κρούσματα ενώ για την ασφάλεια του αίματος έχει συσταθεί διατομεακή Ομάδα Εργασίας για τον καθορισμό των «επηρεαζόμενων περιοχών από νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές». Εξάλλου, μέτρα για την ασφάλεια της αιμοδοσίας λαμβάνονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).