Ιός Δυτικού Νείλου: Η χρονική και τοπογραφική πορεία του ιού που σκοτώνει (χάρτες)

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επηρεαζόμενες περιοχές χαρακτηρίζονται αυτές στις οποίες έχει καταγραφεί τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου. Το ΚΕΕΛΠΝΟ μόλις πληροφορείται το κρούσμα, ειδοποιεί πρώτα το ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του αίματος. Φέτος η πρώτη καταγραφή έγινε στις 31 Μαίου με τους πρώτους νοσηλευόμενους να καταγράφονται αρχές Ιουνίου. Την ίδια ώρα, η εξάπλωση είναι εκτεταμένη αφού το καλοκαίρι του 2017 οι επηρεαζόμενοι Δήμοι ήταν 10 και φέτος έχουν ξεπεράσει τους 40 ανεβάζοντας τα θύματα που τελικά κατέληξαν σε 11.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος στη δυτική Αττική είναι ότι οι μισοί σχεδόν από τους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία ζουν στα Μέγαρα ενώ και τα δύο πρώτα κρούσματα παρουσιάστηκαν φέτος στη δυτική Αττική. Αναλυτικά, όπως αναφέρουν από την Επιτροπή για την πρόληψη και αντιμετώπιση των τροπικών νοσημάτων οι περιοχές είναι:

Στο Λεκανοπέδιο Αττικής:

Οι Δήμοι Μεγαρέων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Ηλιουπόλεως, Αθήνας (2ο δημοτικό διαμέρισμα), Καλλιθέας, Ηρακλείου, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ωρωπού, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Περάματος και Πειραιώς.

ATTIKH

Στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:

Οι δήμοι Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού-Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκού και Παύλου Μελά. Κρούσματα έχουν δηλωθεί και από τους Δήμους Λουτρακίου, Χαλκίδας, Τανάγρας, Θηβαίων, Αλιάρτου (Βοιωτία), Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας (Ημαθία), Πέλλας, Σκύδρας, Παιονίας (Κιλκίς), Κομοτηνής, Κασσάνδρας (Χαλκιδική) και Μυλοποτάμου (Ρέθυμνο).

thessaloniki_perioxesmekounoupia

Άλλες περιοχές της χώρας:

Δήμος Λουτρακίου, Χαλκίδας, Τανάγρας, Θηβαίων, Αλιάρτου (Βοιωτία), Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας (Ημαθία), Πέλλας, Σκύδρας, Παιονίας (Κιλκίς), Κομοτηνής, Κασσάνδρας (Χαλκιδική) και Μυλοποτάμου (Ρέθυμνο).

ellada

Εκτός Ελλάδος:

Σύμφωνα με το ECDC, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στις χώρες της Ε.Ε. είχαν ως εξής: 273 κρούσματα (Ιταλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία και Κροατία), 128 περιστατικά σε Σερβία και Κόσοβο.

Οι αιτίες

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη «επιστημοσύνη» για να καταλάβει κάποιος ότι μια Άνοιξη με υψηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις θα οδηγούσε σε αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών. Οι ψεκασμοί είχαν θεωρηθεί επιβεβλημένο μέτρο, αλλά δεν έγιναν. Καθώς τα κουνούπια μέσω του τσιμπήματός τους μεταδίδουν τον ιό, το κακό δεν άργησε να …εξαπλωθεί.