«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ” από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

  • Iatropedia
Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου σήμερα και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία πραγματοποιεί εκδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα ώστε να ενημερώσει τους πολίτες για τα διάφορα είδη καρκίνου, την έγκαιρη διάγνωσή τους και την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σήμερα περί τα 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως καταλήγουν εξαιτίας κάποιου είδους καρκίνου. Τα 4 εκατομμύρια εξ αυτών είναι νέοι μεταξύ 30 και 69 ετών.

Συγκεκριμένα, μόνο στην ΕΕ το 2012 διαγνώστηκαν 3,45 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνων και έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 1,75 εκατομμύρια ασθενείς. Ο καρκίνος του μαστού με 464.000 περιστατικά, ο καρκίνος του παχέος εντέρου με 447.000 περιστατικά και του προστάτη με 417.000 είναι οι π΄ρωτοι στην θλιβερή λίστα. Ακολουθούν περιστατικά με καρκίνο του πνεύμονα με 410.000 κρούσματα στην ΕΕ .

Συχνότερα δε καταλήγουν οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, του παχέως εντέρου, του μαστού και του στομάχου.

“Ο καρκίνος δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο από την ιατρική επιστήμη. Στην καταπολέμηση του πρέπει και μπορούν να συμβάλλουν όλοι, πολίτες και κράτος. Οι αιτίες και οι επιπτώσεις της νόσου μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να αμβλυνθούν αντίστοιχα με την κινητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας. Συντονισμένη δράση απαιτείται για να ενθαρρυνθεί ο καθένας μας να κάνει υγιεινές επιλογές στην καθημερινή ζωή του, όπως είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, η φροντίδα για τακτική σωματική άσκηση, η σωστή προστασία από τον ήλιο και η προστασία από καρκινογόνους ιούς.

Από την άλλη το κράτος οφείλει να φροντίσει για μία καθαρή ατμόσφαιρα ( με το να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση της πολιτικής ελεύθερης κυκλοφορίας αυτοκινήτων στις μεγάλες πόλεις – με ιδιαίτερη επικέντρωση στα αυτοκίνητα μεγάλης ηλικίας και σ’ όσα κινούνται με πετρέλαιο, αλλά και στην άμεση λήψη μέτρων για μείωση της αιθαλομίχλης από την καύση των τζακιών – σημαντικός καρκινογόνος παράγοντας), να αυξήσει τους χρόνους και του χώρους άθλησης, να περιορίσει δραστικά την κυκλοφορία τροφίμων με υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή λιπαρών, να προωθήσει την μεσογειακή διατροφή, να εντείνει την αντικαπνιστική εκστρατεία κ.α. ” δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, Δ/ντής Κλινικής Μαστού και Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Χ.Τ. στο Νοσ. « Ο Άγιος Σάββας», Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου. Και πρόσθεσε:

“Και ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί μία προσέγγιση που σώζει ζωές από πρόωρη απώλεια, αφού είναι αποτελεσματική σε πολλούς από τους πιο συχνούς καρκίνους ( π.χ. μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου, δέρματος, τραχ. μήτρας, στόματος), η παρέμβαση της πολιτείας εξαντλείται σε παραινέσεις και σε ταμειακές διευκολύνσεις.

Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οργανωμένα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης για όλους τους συμπολίτες μας και να στηριχθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Παράδειγμα το μεγάλο έργο που πραγματοποιεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία τα τελευταία 10 χρόνια για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έχοντας πραγματοποιήσει δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους σε περισσότερες από 56.000 γυναίκες, τις περισσότερες με τις κινητές μονάδες της που έχουν επισκεφθεί 210 περιοχές σ΄ όλη τη χώρα. Με βάση τα στοιχεία τις τελευταίας 5ετίας 600 περιπτώσεις είχαν ύποπτα ευρήματα που έχρηζαν πρόσθετου ελέγχου και βιοψίας» επεσήμανε ο κ. Φιλόπουλος τονίζοντας πως ούτε οικονομικά επιβλαβής, ούτε δευτερεύουσα είναι η απαίτηση για μία ενεργητικά πολυεπίπεδη πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη και στη χώρα μας».

Η Ε.Α.Ε θα πραγματοποιήσει την κεντρική της εκδήλωση σήμερα στην πλατεία Συντάγματος, ξεκινώντας στις 12.30 με διανομή ενημερωτικού υλικού στους πολίτες, ενώ παράλληλα σε στεγασμένο χώρο θα γίνεται δωρεάν σπειρομετρικός έλεγχος. Στις 15.30 θα διεξαχθεί η ομιλία, και στο τέλος, όλοι οι παριστάμενοι θα ανάψουν κεριά στο σιντριβάνι της πλατείας και θα αφήσουν λουλούδια για να τιμήσει ο καθένας τους κάποιο δικό του αγαπημένο πρόσωπο που έχασε τη μάχη κατά του καρκίνου. Στη συνέχεια όλοι μαζί , πιασμένοι χέρι- χέρι θα κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν