Είναι ηθικό το να κάνουμε μια πλαστική επέμβαση;

  • Iatropedia
Το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί μόνο από την φιλοσοφική του πλευρά. Και αυτό γιατί από την στιγμή που κάποιος άνθρωπος θέλει να φτιάξει το πρόσωπο του, το στήθος του, τα οπίσθια του, την κοιλιά του, κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει να το κάνει. Και για να θελήσει να το κάνει ακόμη και για λόγους ομορφιάς, για εκείνον είναι ηθικό. Όμως με την γενικότερη θεώρηση των πραγμάτων, είναι ηθικό να παρεμβαίνουμε στη φύση μας και να την αλλάζουμε; Το ηθικό είναι και νόμιμο, όχι απέναντι στους άλλους αλλά για τον ίδιο μας τον εαυτό; Η Ελληνική πολιτεία πήρε θέση. Διαβάστε τη.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής ασχολήθηκε με αυτό που λέμε «βελτίωση» του ανθρώπινου οργανισμού και γνωμοδότησε για το εάν είναι ηθικό να βελτιώνουμε τα χαρακτηριστικά μας (να φτιάχνουμε το στήθος, την κοιλιά μας, το πρόσωπο κ.α) .Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ασχολείται εδώ και χρόνια με αυτό το ερώτημα και οι απόψεις που υπάρχουν είναι συχνά πυκνά αντικρουόμενες.

Τι εννοούμε όμως με τη λέξη “βελτίωση”; Πρόκειται για τις κάθε είδους ιατρικές παρεμβάσεις σε έναν υγιή ανθρώπινο οργανισμό που σκοπό την διαμόρφωση επιθυμητών φυσικών, ψυχικών ή διανοητικών χαρακτηριστικών. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται οι πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Η ελληνική Επιτροπή Βιοηθικής τόνισε ότι, η αυτονομία του προσώπου δικαιολογεί την ελεύθερη διαμόρφωση των εξωτερικών χαρακτηριστικών του, μέσω πλαστικών επεμβάσεων, ενώ επισήμανε ότι ο ιατρός έχει μεγάλη ευθύνη και πρέπει να ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο σχετικά με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Πρέπει να ενημερώνει επίσης και για τις όποιες παρενέργειες του, αφού κάτι μπορεί να μην πάει καλά. Ο γιατρός επίσης θα πρέπει να κρίνει εάν ο ενδιαφερόμενος που θέλει να αλλάξει κάτι επάνω του έχει κάποια ψυχιατρική διαταραχή ή όχι.

Η επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι στη χώρα μας υπάρχει έλλειψη ενός κώδικα δεοντολογίας για τις πλαστικές επεμβάσεις και συνιστά την εκπόνηση ενός τέτοιου κώδικα προκειμένου όλοι να έχουν ένα πλαίσιο να κινηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως οι πλαστικοί νικάνε τον χρόνο. Νέες μέθοδοι για τις ρυτίδες

Ποιες είναι οι συνηθέστερες πλαστικές στους άνδρες;

Τα πάντα για την λιποαναρρόφηση και τη λιπογλυπτική

Γνωστό μοντέλο πέθανε κατά τη διάρκεια λιποαναρρόφησης- ΦΩΤΟ

Πλαδαρό μπράτσο; Υπάρχει λύση για τις γυναίκες

6 αλήθειες που κάθε γυναίκα πρέπει να ξέρει πριν κάνει Μπότοξ

Τι να μην φάτε εάν πρόκειται να κάνετε σεξ